Peruánské mořské monstrum před miliony let lovilo i žraloky

 Objevy 
26. března 2022 17:23 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Pravěké velryby nebyly tak mírumilovné jako dnes Unsplash
Paleontologové v peruánské poušti Ocucaje našli lebku předka dnešních velryb, který před miliony let terorizoval dávná moře. Podle nálezců byl jedním z největších mořských predátorů své doby, měl dvojnásobné rozměry dnešní kosatky. Svými ostrými zuby ulovil dokonce i žraloky. Fosilie dává nahlédnout do doby počátků kytovců.

Tým paleontologů lebku tvora, který šířil hrůzu v dávných peruánských mořích, loni objevil v poušti Ocucaje. Lebka je ve skvělém stavu, protože v těch dobách panovaly v tropické oblasti vhodné podmínky k fosilizaci. 

Zvířeti o délce 17 metrů vědci podle informací deníku DailyMail přezdívají jako Ocucaje Predator. „Tohle zvíře bylo jedním z největších predátorů své doby,” řekl pro AFP výzkumník Rodolfo Salas-Gismondi, který se na studii lebky podílel. 

Čelisti tvora byly plné zubů ostrých jako břitva. Pročesával hejna sardinek, ale také lovil velká zvířata, jako byli tuleni a žraloci. „Bylo to mořské monstrum. Když hledal potravu, určitě nadělal hodně škody,” řekl Salas-Gismondi. 

Děsiví předkové dnešních velryb 

Vědci se domnívají, že Ocucaje Predator patřil k rodu besilosaurů, dávných kytovců, jejichž potomky jsou velryby, delfíni a sviňuchy. 

Ačkoliv basilosaurus v překladu znamená „královský ještěr”, tak tohle zvíře nebylo plazem. Podle výzkumníků však jeho tělo mohlo připomínat obřího hada. 

První kytovci, jako byli beliosauři, se vyvinuli ze suchozemských živočichů před asi před 55 miliony let. Nebyli tak mírumilovní jako dnešní velryby. Byli to nebezpeční predátoři. Mořskému životu se plně přizpůsobili v období pozdního eocénu před 56 a 34 miliony let. 

Poušť Ocucaje je na objevy fosilií bohatá. Mezi další nálezy z této oblasti patří čtyřnohé trpasličí velryby, delfíni, žraloci a další miocénské druhy. 

Zdroj: DailyMail.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008