Paleontologové objevili dosud nejstarší kosterní pozůstatky stegosaura v Asii a jedny z nejstarších na celém světě

 Objevy 
18. března 2022 09:10 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Bashanosaurus by se dal označit jako praděda ostatních stegosaurů  Pixabay
Paleontologové v Číně objevili dosud nejstarší kosterní pozůstatky stegosaura v Asii a jedny z nejstarších na celém světě. Nově popsaný druh poskytuje další důkazy o tom, že tito ikoniční obrnění dinosauři původně mohou pocházet z území dnešní Asie, odkud se rozšiřovali dál do světa.

Stegosauři jsou známí obrnění dinosauři, jejichž fosilie byly objeveny na všech kontinentech kromě Antarktidy a Austrálie. Žili na území dnešní Severní Ameriky, ale první stegosauři podle paleontologických důkazů obývali také území dnešní Evropy, Číny, Argentiny a Maroka. 

V období jury se však jejich diverzita snižovala, než ve střední křídě vymřeli. V současné době známe asi 14 rodů stegosaura. 

Nový druh paleontologové našli v pozdně jurské formaci Shaximiao v Číně a pojmenovali jej jako Bashanosaurus primitivus. Kosterní pozůstatky vyhynulého zvířete byly popsány v časopise Journal of Vertebrate Paleontology

Tento „praděda” stegosaurů žil v období střední jury asi před 168 miliony let. Jedná se tak o nejstarší důkaz o stegosaurovi v Asii a jeden z nejstarších na světě. 

Stegosauři dorůstali délky až devíti metrů. B. primitivus ale byl mnohem menší, na délku měřil pouze 2,8 metru. 

Kolébka všech stegosaurů 

Stejně jako ostatní stegosauři, také on měl brnění složené z plátů na hřbetu a ocasu. To se však od brnění ostatních stegosaurů ze střední jury lišilo. 

Vědci upozorňují, že tento tvor připomínal některé rané, mnohem starší obrněné dinosaury, jako byl Scelidosaurus z počátku jury. 

Paleontologům tento nález potvrdil, že stegosauři vznikli někdy během první poloviny jury a že území dnešní Číny bylo centrem jejich diverzity, a to od střední jury až do počátku křídy. 

„Naše analýza rodokmenu ukazuje, že B. primitivus je jedním z nejranějších divergujících stegosaurů,” potvrdil paleontolog a hlavní autor studie Dai Hui. 

Zdroj: Journal of Vertebrate Paleontology.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum