Stovka pum svržených na Hirošimu. Takovou sílu měla erupce tichomořské sopky Tonga

 Země a Příroda 
29. ledna 2022 15:32 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Tlaková vlna vyvolaná erupcí sopky Tonga byla zachycena až v České republice NASA, NOAA (volný zdroj foto)
Podle vědců z americké agentury NASA výbuch podmořské sopky Tonga silou stonásobně překonal jadernou bombu svrženou v roce 1945 na Hirošimu. Ostrovním královstvím otřásla nejsilnější sopečná erupce za posledních 30 let, shodují se experti.

Vědci z agentury NASA analyzovali erupci tichomořského vulkánu Tonga, který vyvolal obrovskou vlnu tsunami a oblak sopečného materiálu vychrlil do výšky až 40 kilometrů. „Domníváme se, že množství energie uvolněné při erupci odpovídalo zhruba pěti až třiceti megatunám TNT,” oznámil Jim Garvin, vědec NASA na webu Earth Observatory

Erupce vulkánu Tonga, k níž došlo 15. ledna, byla stokrát silnější než atomová puma svržená na Hirošimu a největší od výbuchu vulkánu Pinatubo v roce 1991 na Filipínách. 

Oběti a ekologická pohroma

Obrovská síla erupce vysvětluje rozsáhlé následky. Podmořská sopka vymazala ostrov nacházející se asi 65 kilometrů od hlavního města království Tonga Nuku'alofa. Ostrovní stát, v němž žije asi 100 000 obyvatel, byl pokryt vrstvou sopečného popela, pitná voda je otrávená, byla zničena úroda a nejméně dvě vesnice. 

Erupce si vyžádala tři oběti v Tongu a další dvě oběti na pláži v Peru usmrcené extrémními vlnami. Úřady v Peru rovněž informovaly o ekologické katastrofě. Velké vlny zasáhly ropný tanker, který vykládal ropu poblíž metropole Limy. Na pobřeží se vytvořila obrovská ropná skvrna. Tlakové vlny erupce zaznamenaly i méně citlivé přístroje v České republice. 

Zdroj: Earth Observatory, ScienceAlert.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve