Vědci popsali parazita, který vyhladoví tarantule k smrti

 Země a Příroda 
29. ledna 2022 12:06 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
T. jeffdanielsi je teprve druhý případ druhu hlístice, který smrtelně napadá tarantule Unsplash
Vědci popsali nový druh hlístice, která vyhladoví sklípkany k smrti. Z toho důvodu ji pojmenovali podle amerického herce Jeffa Danielse. Odkazují tím na film Arachnofobie z roku 1990, v němž musejí obyvatelé fiktivního městečka Caimany svádět boj s jedovatými pavouky.

Dosud bylo popsáno více než 25 000 druhů hlístic. „Hlístice existují stovky milionů let a vyvinuly se tak, aby infikovaly všechny druhy hostitelů na naší planetě včetně lidí,” řekl Adler Dillman z Kalifornské univerzity v Riverside.

Dillman objevil s kolegy neznámý druh hlístice v populaci tarantulí jednoho chovatele, který nahlásil podivná úmrtí některých z pavouků. 

Vědci tyto parazity, které s odkazem na film Arachnofobie pojmenovali po americkém herci Jeffovi Danielsovi Tarantobelus jeffdanielsi, zkoumali od roku 2018. Své závěry zveřejnili letos 17. ledna v The Journal of Parasitology.

Ke smrti po špičkách

Postižené tarantule, kterým se dostanou hlístice do tlamy, mají okolo ní viditelné bílé skvrny. Následně přicházejí o kontrolu nad svými tesáky, což vede k jejich pomalému vyhladovění. Pavouci však ještě předtím vykazují atypické chování, jako je chůze po špičkách. 

„Může to trvat měsíce, neboť tarantule nemusejí jíst zvlášť často,” píše v dokumentu Dillman. „Pokud ale tuto infekci dostanou, tak zemřou hladem.” 

I přes povědomí o tolika druzích hlístic je tento nově objevený teprve druhým popsaným případem u tarantule. 

Hlístice jsou podle pozorování v laboratoři hermafroditi. Každá dokáže za svůj zhruba 11denní život vygenerovat asi 160 potomků. Není ale jasné, jak může délku života těchto parazitů poznamenat výskyt v tlamách tarantulí. 

Zdroj: The Journal of Parasitology, Live Science.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008