Archeologové objevili v Egyptě dvě sochy faraona Amenhotepa III. Vypadají jako sfingy

 Objevy 
31. ledna 2022 07:11 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Memnonovy kolosy, 16 metrů vysoké sochy faraona Amenhotepa III. Unsplash
Tým egyptských a německých archeologů objevil ve městě Luxor dvojici soch faraona Amenhotepa III., který vládl v období od roku 1390 do roku 1353 př. n. l. Sochy připomínající sfingy byly nalezeny ve významné thébské nekropoli.

Podle prohlášení egyptského ministerstva turismu a cestovního ruchu sochy objevil tým egyptských a německých archeologů v hrobce faraona Amenhotepa III. odkryté na nalezišti staroegyptské metropole Théby v dnešním Luxoru roku 1992. Staří Egypťané nekropoli říkali „chrám milionů let.”

Sochy původně dosahovaly osmi metrů a byly vytvořeny pro tohoto panovníka 18. dynastie, který vládl v období známém prosperitou, blahobytem a mírem. Vyobrazují jej s čelenkou ve tvaru mangusty, královským plnovousem a širokým náhrdelníkem. 

V chrámu archeologové objevili také zbytky sloupů a zdí zdobených ceremoniálními a rituálními scénami. 

Omlazující rituál a bohyně lásky

Archeologické práce v chrámu, jehož v roce 1200 př. n. l. zasáhlo ničivé zemětřesení, začaly v roce 1998. „V tomto chrámu se nacházelo velké množství soch, modelů a nástěnných dekorací,” řekl Hourig Sourouzian, archeolog a vedoucí těchto vykopávek. 

Mezi aktuální objevy patří sochy staroegyptské bohyně lásky Sachmet vyobrazované se lví hlavou a ženským tělem. Nacházely se na vnitřním otevřeném nádvoří známém jako peristyl, což byl antický čtvercový či obdélný dvorek obklopený krytou kolonádou.

Nálezy v peristylu zahrnovaly také nástěnný reliéf, který vyobrazuje staroegyptský svátek Sed. Účelem této ceremonie bylo omladit faraona při jeho třicátém výročí vládnutí. Následně byl svátek každé tři nebo čtyři roky opakován. 

Veškeré nalezené předměty budou vráceny na svá původní místa. Archeologové chtějí chrám spravovat, aby se zachoval pro budoucnost. Záchranný projekt zahrnuje rovněž Memnonovy kolosy, 16,6 metru vysoké sochy Amenhotepa III. stojící před thébskou nekropolí na západním břehu Nilu. 

Zdroj: Ministry of Tourism and Antiquities, Al-Monitor, ScienceAlert.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47