Šesté masové vymírání na Zemi už začalo, varují vědci

 Země a Příroda 
26. ledna 2022 07:49 / Radek Chlup
  5
📷
2 fotografie v galerii
Cekem mohlo vyhynout 150 000 až 260 000 druhů suchozemských měkkýšů Pixabay
Šesté masové vymírání opravdu začalo. K takovým závěrům došli vědci přezkoumáním údajů o obratlovcích, které Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) dlouhodobě přehlíží. Červený seznam údajně neodpovídá skutečnosti.

„Drasticky zvýšená míra vymírání druhů a snižující se početnost mnoha populací zvířat a rostlin jsou dobře zdokumentované scénáře, ale někteří vědci popírají, že se tyto jevy rovnají masovému vymírání,” uvedl biolog Robert Cowie z University of Hawaiʻi at Mānoa, který chtěl ve své nové studii, jejíž výsledky byly publikovány v Biological Reviews, tento stereotyp vyvrátit. 

Od roku 1500 n. l. podle vědců vyhynulo asi 1,5 procenta hodnocených savců a ptáků. Podle nové studie, do níž byly zahrnuty údaje o úbytku přehlížených bezobratlých, kteří podle některých odhadů tvoří 97 procent života na Zemi, se ve skutečnosti potýkáme s větším úbytkem druhové rozmanitosti, než IUCN uznává. 

Mnohé druhy už nezachráníme 

Od roku 1500 n. l. mohlo vyhynout 7,5 až 13 procent známých druhů suchozemských měkkýšů. „Zahrnutí bezobratlých skutečně bylo klíčem k potvrzení toho, že jsme svědky nástupu šestého masového vymírání v historii Země,” tvrdí Cowie. Celkem mohlo vymizet 150 000 až 260 000 druhů suchozemských měkkýšů, píší vědci. 

Míra vymírání se liší druh od druhu. Krize v případě mořských druhů není tak viditelná jako míra vymírání pozorovaná u mnoha suchozemských zvířat. Nicméně celková hodnota vymírání je podle expertů temnější, než jak uvádí červený seznam IUCN. 

Vědci přiznávají, že nevědí, zda je možné tyto trendy v úhynu mnoha druhů zastavit. Přehlížení krize či nereagování na její průběh ale podle nich znamená zahodit naši morální odpovědnost. Psali jsme také: Výzkum, který nepotěší. Země je na pokraji katastrofy

Zdroj: Biological Reviews.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008