Archeologové našli ostatky muže, který se snažil uniknout katastrofě vyvolané erupcí sopky Vesuv

 Objevy 
04. ledna 2022 18:01 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Ostatky muže ukazují zoufalství při útěku před smrtí, které nešlo uniknout Pixabay
Městem Herculaneum otřásla obrovská erupce rozhněvané sopky Vesuv. Muž marně bojující o svůj život se tak jako mnozí další ukryl na pláži mezi sítěmi a rybářským vybavením pod přístřešek na pláži. Když se však otočil, to poslední, co spatřil, byl rozžhavený sopečný mrak.

Archeologové našli ostatky muže na pláži na nalezišti starověkého města Herculaneum. Muž se snažil uniknout katastrofě vyvolané erupcí sopky Vesuv v roce 79 n. l., která srovnala se zemí rovněž města Pompeje a Stabie. O ostatcích informoval server Live Science

Jak se zdá, muž se snažil skrýt pod přístřeškem, který se skládal z kamenných oblouků. Pod nimi se ukládaly sítě a další rybářské vybavení. Rozžhavenému pyroklastickému proudu, který se prohnal městem ve stokilometrové rychlosti, ale uniknout nemohl. 

„Když pyroklastický proud dorazil, dosahovala teplota nad 500 stupňů Celsia. Byl tak horký, že se vše živé okamžitě vypařilo, a to včetně onoho muže,” řekl ředitel archeologického parku města Herculaneum Francesco Sirano. 

Neúspěšná záchranná akce

To jediné, co zůstalo, byly mužovy kosti. Jejich poloha naznačuje, že se těsně před smrtí otočil čelem k horkému plynu a sopečnému materiálu. 

Většina mrtvých (více než 300 obětí) byla nalezena pod těmito přístřešky u moře. Nejspíše čekali lidé na záchranné lodě, které však nedorazily. Jak totiž později uvedl římský spisovatel Plinius mladší, jeho otec Plinius starší, římský admirál v tomto regionu, nařídil vyslání záchranných lodí k pobřeží u města. 

Mise ovšem nebyla úspěšná a sám Plinius starší zahynul ve městě Stabie, které bylo rovněž vulkánem zdecimováno. Psali jsme také: Archeologové objevili v lebce jedné z obětí výbuchu sopky černé skleněné úlomky

Zdroj: Business Insider.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod