Kanadský zlatokop neměl ten den na zlato štěstí. Nakonec však objevil něco mnohem cennějšího

 Objevy 
29. prosince 2020 16:23 / Lukáš Bauer
  1
📷
2 fotografie v galerii
Kanadský zlatokop objevil mládě pravěkého vlka Moines University
Zlatokop v Kanadě zcela náhodou objevil perfektně zachovalé vlčí mládě. Až přivolaní experti ale zjistili, že tento zlatokop objevil něco mnohem cennějšího, než po čem pátral. Vlčí samička je totiž mládětem, které bylo v zmrzlém bahně uvězněno neuvěřitelných 57 tisíc let.

Kanadský zlatokop, který po drahém kovu pátral hluboko v permafrostu Yukonu, objevil zcela mimořádně zachovalé mládě pravěkého vlka. Tato 57 tisíc let stará samička prehistorického druhu vlka má podle expertů mnohem větší hodnotu než zlato.

Tento šťastný muž vlčí mládě, které bylo uvězněno desítky tisíc let ve zmrzlém bahně, objevil poblíž oblasti Klondike nedaleko města Dawson. Zmrzlé bahno zlatokop odstraňoval natlakovanou vodou s cílem uvolnit z půdy zlato, nakonec však objevil tento unikátní nález.

Nález mimořádné hodnoty

„Mumie je tak kompletní, že má v podstatě celou kůži, většinu kožešiny a má přítomné všechny měkké tkáně,“ uvedla k objevu pro CNN Julie Meachen z Des Moines University, která je jedním z autorů studie publikované ve vědeckém žurnálu Current Biology.

Jedinečně zachovalý stav pravěkého zvířete umožní odborníkům lépe prozkoumat, jak tito dávní předchůdci dnešních kanadských vlků žili. S pomocí rentgenových snímků už vědci zjistili, že vlčí štěně bylo staré nanejvíš šest až sedm týdnů, když uhynulo a dochovalo se v permafrostu nepoškozené až do dnešní doby.

Předchůdce dnešních vlků

V rámci výzkumu vědci také provedli analýzu stabilních izotopů, která odhalila, že vlče žilo v době, kdy ledovce již byly na ústupu. Jelikož mělo přístup k sladké vodě, spolu s jeho matkou se podle vědců zvířata živila převážně z vodních zdrojů, tedy rybami a vodními ptáky. Díky pefektnímu stavu zvířete mohli vědci studovat prakticky celý genom a díky analýze DNA určili, že štěně je potomkem pravěkých vlků, kteří jsou předky současných vlků z Ruska, Sibiře a Aljašky. Dále čtěte: (Velryby mají nejvýživnější mléko ze všech savců. Vědcům se podařilo nafilmovat mládě během krmení).

Témata: zlato, hlava, zvíře, pravěk
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve