Překvapení čekalo na vědce kilometry pod ledem. Záhadní tvorové mohou napovědět, kde se ve vesmíru nachází život

 Objevy 
27. prosince 2020 10:00 / Lukáš Bauer
  1
📷
3 fotografie v galerii
Hluboko pod ledovcem žije překvapivě mnoho organismů Pixabay
Hluboko pod ledovcovými příkrovy existuje překvapivě mnoho živých organismů. Někteří z nich jsou natolik pozoruhodní, že se vědci rozhodli je blíže prozkoumat a zjistili, že jejich poznání může být klíčové pro nalezení života mimo naši planetu. Tyto drobné organismy totiž dokáží napovědět, na jaká místa se ve vesmíru zaměřit.

Před několika lety vědci hluboko pod ledem objevili překvapivé množství života, které se nyní rozhodli blíže prozkoumat. Podmínky hluboko pod ledovcem totiž připomínají ty, které panují na některých vesmírných tělesech, jež by mohly být potencionálními nositeli života. Poznání těchto organismů tak podle vědců může usnadnit vyhledávání planet, které by mohly ukrývat některé formy života.

Svůj rozsáhlý výzkum vědci Eric Dunham a Eric Boyd zaměřili na výzkum mikroorganismů, které se nacházejí v podloží některých ledovců v Kanadě a na Islandu. Během výzkumu narazili také na mikroby, které používaly vodík v plynné formě, což zprvu výzkumníkům nedávalo příliš smysl, ale později se ukázalo něco velmi pozoruhodného. Závěry svého výzkumu vědci publikovali ve studii, která byla otištěna v odborném žurnálu PNAS.

Unikátní proces

Základní otázkou totiž pro vědce bylo, kde se pod ledem tento vodík bere a zjistili, že vzniká vlivem několika fyzikálních a chemických přírodních procesů. Základem je křemičité podloží, které je vahou drceno na minerální částice, které svou interakcí s vodou vytvářejí vodík.

Vědci díky tomuto procesu mohli pozorovat opravdu velké množství nejrůznějších společenství mikroorganismů, které dokáží s pomocí takzvané chemosyntézy, na bázi vodíku a oxidu uhličitého, vytvářet organickou biomasu. Tato chemická metoda tak na rozdíl od fotosyntézy nepotřebuje k růstu organické hmoty žádné sluneční světlo. 

Mikroby poháněné vodíkem

Tyto organismy si následně vědci vypěstovali v laboratorních podmínkách a mikroby dlouhou dobu sledovali. Díky tomu například zjistili, že velikost bakteriálních kolonií je přímo úměrná tomu, jaké velké množství vodíku je pod ledem přítomné. Našli tak vysvětlení otázky, proč v různých lokalitách byl různý výskyt těchto živých tvorů. Autoři studie se také domnívají, že jejich výzkum může mít klíčový význam také při vývoji nových technologií. Dále čtěte: (Unikátní objev u pobřeží Mexika. Vědci spatřili nový druh záhadných velryb).

Témata: život, tvor, ledovec, bakterie
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47