Hrůzný objev věže z lebek v Mexiku. Je postavena z více než 100 aztéckých obětí

 Objevy 
15. prosince 2020 15:03 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Hrůzný nález je zároveň fascinující INAHmc
Mexičtí archeologové v pátek uvedli, že v aztécké věži z lebek v srdci hlavního města našli pozůstatky dalších 119 lidí, včetně žen a několika dětí.

Nový objev byl oznámen poté, co byla odkryta východní část Huei Tzompantli spolu s vnější fasádou, pět let poté, co byla nalezena severovýchodní strana.

Věž jako strašák pro nepřátele

Archeologové se domnívají, že mnoho z lebek patřilo zajatým nepřátelským válečníkům a že věž byla postavena jako varování před nepřáteli aztécké říše, kterou v roce 1521 strhli španělští dobyvatelé.

Některé z pozůstatků mohou být také lidé, kteří zemřeli jako oběti různých rituálů, většinou samozřejmě těch náboženských, jak se praví v prohlášení vydaném Národním ústavem pro antropologii a historii. "I když nemůžeme určit, kolik z těchto jedinců byli válečníci, možná někteří byli součástí komunity, ale byli vybráni pro obětní obřady,“ řekla archeologka Barrera Rodriguez.

Samotná věž z lebek o průměru 4,7 metru byla podle archeologů postavena kolem konce 15. století. Jak už bylo řečeno, když území dobyli Španělé v polovině šestnáctého století, věž zničili.

Věž je dnes součástí Mexico City

Věž z lebek se nachází v oblasti Templo Mayor, jednoho z hlavních chrámů aztéckého hlavního města Tenochtitlán v historické čtvrti současného Mexico City. Celkově bylo na místě nyní nalezeno už více než 600 lebek, které mexické úřady označily za jeden z nejdůležitějších archeologických objevů v zemi za poslední roky.

"Na každém kroku nás Templo Mayor i nadále překvapuje,“ uvedla ve svém prohlášení ministryně kultury Alejandra Frausto. "Huei Tzompantli je bezpochyby jedním z nejpůsobivějších archeologických nálezů v naší zemi za poslední roky.“

V prohlášení se rovněž uvádí, že ve Střední Americe byla lidská oběť považována za způsob, jak zajistit další existenci vesmíru. Z tohoto důvodu experti považují věž za "stavbu života, spíše než stavbu smrti,“ jak uvedli ve svém prohlášení pro agenturu AFP. Dále čtěte: Tržní ekonomika existovala o 3000 let dříve, než se dosud myslelo. Překvapivě ji zavedlo Řecko.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod