Unikátní dinosaurus o velikosti kuřete měl na zádech hřívu a několik bodců

 Objevy 
26. prosince 2020 13:27 / Radek Chlup
  0
📷
3 fotografie v galerii
První dinosaurus s peřím nalezený na jižní polokouli  BOB NICHOLLS/PALEOCREATIONS.COM
Před 110 miliony let žil na území dnešní Brazílie dinosaurus, který připomínal moderní ptactvo. Vlastnil načechranou hřívu z vláken, z ramenou mu čněl pár tuhých struktur připomínajících bodce a živil se masem. Je to první dinosaurus s peřím, který byl objeven na jižní polokouli.

Dinosaurus dostal jméno Ubirajara jubatus. Ubirajara v místním domorodém tupijském jazyce znamená „pán kopí“, jubatus je slovo pocházející z latiny a vyjadřuje chocholatého, majícího hřívu.

Mnoho dinosaurů z kontinentu Gondwana, který v období křídy zahrnoval většinu jižní polokoule, mělo mít peří. Konečně o tom máme přímý důkaz, tvrdí David Martill, paleontolog na britské Univerzitě v Portsmouthu. Fosilie pravděpodobně byla nalezena při těžbě kamene pro dlažební desky ve vápencové formaci Crato v severovýchodní Brazílii.

Více ptákem než dinosaurem

Své neobvyklé peří a hřívu mohl Ubirajara jubatus užívat obdobně jako moderní ptáci, uvádí mezinárodní tým vědců v odborném časopise Cretaceous Research, kteří jej zároveň popisují jako velkolepého. „Když mají ptáci takový typ peří, dělají různé nóbl tance a představení,“ píše se ve studii.

Přesněji, dinosaurus měl spíše jakési protopeří. Bylo velmi jemné. Co jej však činilo velkolepým, byly bodce vycházející z jeho ramenou. Nejspíše byly složeny z keratinu, který je součástí i našich vlasů a nehtů. A také hustší hříva na jeho zádech.

Živil se hmyzem, žabkami, ještěrkami a drobnými obratlovci. Jelikož měl rozměry přibližně jako kuře, na větší kořist nebyl stavěný.

Ubirajara jubatus patří do skupiny malých dinosaurů Compsognathidae, která poměrně brzy v historii odbočila z rodokmenu dravých zvířat. Užívání peří pro komplexní performance může mít u masožravých dinosaurů starou historii.

Podle Maxe Langera, paleontologa z Univerzity São Paulo, bylo jen otázkou času, než ve formaci Crato najdeme opeřeného dinosaura. Paleontologové zde mají zkušenosti s mnoha fosiliemi neopeřených pravěkých zvířat, které byly v perfektním stavu. Zkameněliny byly mnohdy vykopány i s detaily, jako jsou svalová vlákna a krevní cévy. V roce 2015 byla v oblasti nalezena fosilie pravěkého ptáka. A to byl důkaz o tom, že se ve skalách může dobře zachovat dokonce i peří.

Fosilie je uložená v Německu

Brazilští vědci se studie nezúčastnili. Fosilie se totiž nachází v Německu. „Zde nalezené fosilie jsou součástí brazilského paleontologického dědictví, takže není dobré, že je tento materiál mimo zemi,“ řekl Langer o zkamenělině, která byla počátkem roku 1990 uložena do paleontologického muzea ve městě Crato v brazilském státě Ceará. Zde si jí roku 1995 všimla dvojice Martill a Eberhard Frey, kolega z Německa. V té době od místních úřadů získali povolení vyvážet fosilie do Německa, kde je mohli studovat. Psali jsme také: Sahara bývala velmi nebezpečným místem. Hemžila se krvelačnými predátory

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum