Takto vypadal král Jindřich VII. Podle jeho posmrtné masky byla vytvořena jeho digitální podoba

 Objevy 
26. května 2020 07:00 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Digitální podoba krále Jindřicha VII. je skutečně velmi realistická Matt Loughrey/mycolorfulpast
Kostnatá tvář legendárního britského krále Jindřicha VII. se proměnila v jeho reálnou podobu. A to díky digitální fotorealistické rekonstrukci. Spolu s ním tak mimo jiné máme možnost poznat i tvář skotské královny Marie Stuartovny.

Grafik Matt Loughrey vytvořil obraz zesnulého krále z jeho posmrtné masky, která Jindřichu VII. byla odebrána v roce 1509. Loughrey je zakladatelem projektu, který obnovuje tváře historických postav.

Voskové masky

Dlouho před vynálezem fotografie pomáhaly voskové masky uchovat podobu člověka přesněji než obrazy nebo ilustrace. Loughreyova realizace tváře Jindřicha VII. je až neskutečně detailní a jeho tvář vypadá jako fotka z nedávné minulosti.

Jindřich VII. se dostal na trůn v roce 1485, když porazil Richarda III. v bitvě. Když zemřel 21. dubna 1509, ve věku 53 let poté, co trpěl dlouho astmatem a dnou, byla jeho podobizna nesena při jeho pohřbu. Pravděpodobně se ji už tehdy snažili vyrobit podle jeho voskové posmrtné masky. Ale tato nová digitální podobizna je skutečně naprosto dokonalá.

Maska Jindřicha VII. ovšem vypovídala o tom, že měl čistě oholenou tvář, ale krále mohli i oholit po jeho smrti, aby mohl být vosk na jeho tvář snadněji aplikován. Protože v jeho době byli většinou muži vousatí. Přesto se už nikdy nedozvíme, zda Jindřich v době své smrti plnovous nosil, nebo ne.

Další osobnosti čekají

Loughrey už také vytvořil rekonstrukce obličeje z voskových masek dalších velkých postav, jako je Marie Stuartovna nebo Oliver Cromwell a George Washington. 

Jeho digitální restaurátorská práce se ale bude v budoucnu věnovat i mnohem starším posmrtným maskám, například těm, které staří Egypťané vytvořili pro mumifikované faraony, jako je Tutanchamon.

Tak Loughrey bude postupně oživovat historii, a to nejen tu nedávnou, ale i tu, která se odehrávala před tisícovkami let. Protože faktem je, že fotografie je proti tomu opravdu velmi mladou disciplínou. Dále čtěte: Archeologové našli v Mongolsku pozůstatky dvou starodávných ženských válečnic.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve