Původní vikingskou loď našli archeologové pod zemí v Norsku

 Objevy 
18. května 2020 07:42 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vzácnou loď chtějí archeologové zachránit Norwegian Institute of Cultural Heritage
Archeologové v Norsku nyní doslova závodí s časem, aby zachránili zbytky v zemi pohřbené vikingské lodi. Ta je totiž napadena plísní, která vzácnou loď doslova požírá.

Pokud bude projekt úspěšný, 20 metrů dlouhá dubová loď zvaná Gjellestad se stane první vikingskou lodí, která bude za posledních 115 let v Norsku zachráněna. Norsko má navíc vůči svému vikingskému dědictví velkou zodpovědnost a drahocenný nález chce ochránit za každou cenu.

Loď je možná z osmého století

Loď je "pohřbena" u známého archeologického naleziště Viking v Gjellestadu nedaleko Haldenu, což je město v jihovýchodním Norsku. Vědci však objevili loď teprve nedávno, přesněji na podzim roku 2018, a to pomocí radarových skenů, které mohou detekovat struktury pod zemí. Snímky odhalily nejen loď, ale také vikingský hřbitov.

Tým vědců určil, že loď Gjellestad byla postavena mezi koncem 8. století a začátkem 10. století. Loď byla pravděpodobně vyrobena pro plavby na dlouhé vzdálenosti.

Loď se brzy rozpadne

V době nálezu archeologové nechtěli loď vykopat, protože dřevo ležící po staletí v zemi je mokré a na čerstvém vzduchu může být jeho zkáza dokonána. Po zkušební vykopávce v roce 2019 se však archeologové rozhodli, že loď musí co nejrychleji ze země, jinak by se rozpadla úplně.

Úzký příkop, který archeologové vykopali, jim ukázal, že většina lodi je už i tak v totálním rozkladu, většinou zbyly jen otisky prken spolu s hřebíky. Jedinou částí, která je stále v rozumném stavu, je lodní kýl. Ten je ale napadený plísní a je velmi křehký.

Archeologové nicméně doufají, že najdou i nějaké konzervované části dřevěné lodi, a že podle otisků v zemi dokáží vyrobit chybějící části vikingského plavidla. Výkop je naplánován na červen, kdy archeologové začnou s odstraňováním půdy, která loď "pohřbila". Tu budou prosívat, aby nepřišli o nějaké historické artefakty.

Archeologové současně budou dokumentovat každou vrstvu zbývajícího dřeva a provedou 3D skenování. Některé zbytky lodi budou totiž viditelné pouze jako otisky v zemi. Dále čtěte: Archeologové našli v Mongolsku pozůstatky dvou starodávných ženských válečnic.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod