Na zdánlivě prázdných fragmentech svitků od Mrtvého moře byly nalezeny biblické texty

 Objevy 
25. května 2020 06:52 / Radek Chlup
  1
📷
4 fotografie v galerii
Svitky obsahují biblické a různé náboženské texty University of Manchester
Na fragmentech svitků od Mrtvého moře, na nichž dříve nebyl nalezen žádný text, bylo nyní objeveno hebrejské a aramejské písmo. Cena útržků může být až milionová. Jejich prozkoumávání ještě pokračuje, archeologové brzy budou mít další informace.

Svitky od mrtvého moře (nebo také kumránské rukopisy) jsou nálezy starověkých svitků a jejich fragmentů, které byly objeveny poblíž Mrtvého moře (zejména na severozápadním břehu) a zpeněženy beduínskými pašeráky v roce 1947, i když okolnosti jejich objevení nejsou úplně jasné.

Svitky obsahují biblické a různé náboženské texty, které zásadně ovlivnily pohled na bibli. Jejich jedinečnost spočívá například v tom, že obsahují nejstarší záznamy prakticky všech biblických knih, které jsou dnes známé jako Starý zákon.

I když byly odkryty stovky fragmentů těchto svitků, stále není jasně zřetelný jejich skutečný původ.

Byla mezi nimi i část fragmentů bez textu, kterým proto nebyla přisuzována větší důležitost. Díky bystrému oku a multispektrálnímu snímání teď ale překvapivě vyšlo najevo, že i tyto fragmenty text nakonec obsahují! Písmo bylo před zraky lidí skryto po více než několik desetiletí, možná i více.

Skryté písmeno

V 50. letech minulého století byly tyto na první pohled prázdné fragmenty jordánskou vládou předány odborníkovi na pergameny a kůži Ronaldovi Reedovi z Univerzity v Leedsu.

Zdánlivě prázdné pergameny byly podrobeny jeho vědeckým testům, tehdy ale bez úspěchu.

Roku 1997 byla sbírka předána Manchesterské univerzitě, kde se na ni bez většího povšimnutí po dvacet let prášilo. Archeolog Joan Taylor z King's College London si nedávno tyto útržky prohlédnul a usoudil, že musí být něčím více, než jak se na první zdání tváří. A skutečně!

„Při pohledu na jeden z fragmentů pomocí lupy jsem si myslel, že jsem viděl malé a vybledlé písmeno – hebrejské L,“ řekl Taylor.

Cena fragmentů vzrostla

Taylor prozkoumal 51 útržků Reedovy sbírky, přičemž šest z nich podrobil další pečlivé prohlídce. Díky ní pak byly určeny čtyři fragmenty, které na sobě mají stopy hebrejského a aramejského inkoustového písma (inkoust byl na bázi uhlíku). Mimo jiné jsou na útržcích i oddělovací značky a řádky.

Výzkum fragmentů pokračuje a kompletní balíček všech informací má být dostupný až v další zprávě. Zatím vědci alespoň zveřejnili to, co našli na nejvýznamnějším fragmentu – čtyři řádky částečně zachovalého textu, z čehož každý řádek čítá 15 až 16 písmen.

Taylorův tým například našel slovo Šabat, proto se vědci domnívají, že by text mohl souviset s biblickou knihou Ezekiel (46:1–3).

Může se zdát, že objevit pár starodávných písmen, znaků a symbolů, je už dnes všední. Jenomže jde o svitky od Mrtvého moře a jak uvádějí samotní britští vědci, okolo nich není nic bezvýznamné a ani všední.

Cena fragmentů může být i milionová a podle Taylora je to takové minové pole v oblasti biblické archeologie.

Ještě je důležité uvést, že existují i padělky svitků od Mrtvého moře. Reedova sbírka ale pochází z oficiálních vykopávek v jeskyni Kumrán, která se nachází u severozápadního břehu Mrtvého moře. Právě zde byly původně svitky objeveny. To znamená, že svitky od Mrtvého moře jsou jediné autentické textové fragmenty, které mají a budou mít v držení pouze britské vědecké instituty. Psali jsme také: Původní vikingskou loď našli archeologové pod zemí v Norsku

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod