Bouře ve Skotsku odhalila 1500 let starý vikingský hřbitov. Může objasnit historii ostrovů

 Objevy 
14. března 2020 06:48 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Hřbitov může objasnit historii ostrovů ORCA Archaeology
Silné bouře na Orkneyských ostrovech na dalekém severu Skotska nedávno odhalily staré lidské kosti na hřbitově Pictish and Viking. Stáří tohoto pohřebiště bylo odhadnuto na 1500 let.

Hřbitov doslova zaznamenává historii Orkneyských ostrovů, které obývali původní obyvatelé, zvaní Pictishové. Ti ostatně obývali většinu současného Skotska.

Hřbitov byl využíván téměř tisíc let a jsou na něm pohřbeni postupně od devátého do patnáctého století Norsemani a Vikingové, kteří převzali Orkneyské ostrovy právě od původních Pictishů. Vlny vyvolané bouřkami nyní hřbitov, jenž leží na nízkém útesu, odhalily.

Před mnoha lety bylo ze hřbitova odstraněno zhruba 250 koster, ale dosud není jasné, jak daleko hřbitov vlastně zasahuje do pláže u útesu, a tudíž se archeologové domnívají, že na původním hřbitově ještě leží mnoho těl Pictishů i Norsemanů.

Ostrovy jako důkaz

Orkneyské ostrovy jsou obývány po tisíce let a mají jedny z nejlépe dochovaných archeologických nalezišť v Evropě. Podle vládní agentury Historic Environment Scotland jde hlavně o prehistorickou vesnici Skara Brae a ceremoniální místo Ring of Brodgar,  které zahrnuje 13 mohyl a datuje se do roku 3 000 před naším letopočtem.

Aktuálním problémem je ale nyní samotný hřbitov a jeho zranitelnost. Zbývající hroby nemusí být už déle odolné vůči povodním a škodám způsobeným bouřkami, které ničí pískovcovou skálu obrovskými vlnami.

Archeologové zatím stačí odkryté kosti z pískovcového útesu odstraňovat poté, co  pečlivě zaznamenají místa jejich nálezu, takže se zatím zdá, že voda důkazy o životě původních obyvatel či Vikingů nepohltila.

Kosti ale dosud nejsou prozkoumané, takže archeologové netuší, zda ostatky, které již ze hřbitova odnesli, patří Pictishům nebo Vikingům. Na hřbitově totiž dosud nebyly nalezeny žádné pohřební předměty ani stopy po pohřebním oděvu a těla na hřbitově byla pohřbena do hloubky čtyř nebo pěti vrstev.

Seveřané ostrovy ovládli na konci osmého století

Norsemani, jak se původně říkalo lidem ze severu, později tedy Vikingové, ovládli Orkneyské ostrovy na konci osmého století. Utekli tam před norskou monarchií a z ostrovů podnikali svoje nájezdy.

Ostrovy se nakonec staly norským hrabstvím, a to koncem devátého století. Dnes zůstávají regionem britských ostrovů, který je nejvíce ovlivněn norskou kulturou.

O vztazích mezi původními obyvateli a Seveřany na Orkneyských ostrovech se mezi vědci toho moc neví. Není ani jasné, zda Seveřani ostrovy ovládli pomocí síly, nebo Pictishové a Vikingové mezi sebou obchodovali a uzavírali manželství. Archeologové doufají, že právě starobylý hřbitov v Newark Bay může tyto otázky zodpovědět. Dále čtěte: Stěny z lidských kostí byly objeveny pod kostelem v Belgii.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?