Během rekonstrukce Václavského náměstí bylo objeveno množství kamenů s židovskými nápisy

 Objevy 
06. května 2020 20:42 / Lukáš Bauer
  1
📷
3 fotografie v galerii
Velké množství dlažebních kostek pochází z rozřezaných náhrobků Facebook Jewish Community of Prague
Během stavebních prací v rámci rekonstrukce dolní části pražského Václavského náměstí bylo objeveno velké množství dlažebních kostek, na jejichž spodní straně se nacházely židovské nápisy. Podle expertů jsou tyto dlažební kostky rozřezanými náhrobky z neznámého židovského hřbitova.

Během rekonstrukce dolní části Václavského náměstí byly objeveny stovky dlažebních kostek s židovskými nápisy na spodní straně. Většina těchto kostek byla z leštěného mramoru a pocházejí z některého z židovských hřbitovů. Ze stovek kamenů se však dosud nepodařilo identifikovat žádný náhrobek.

Za minulého režimu bylo běžné, že se náhrobky ze zničených židovských hřbitovů používaly rozřezané na dlažební kostky při stavbě komunikací. V rámci plánované rekonstrukce Václavského náměstí bylo vloni podepsáno memorandum, kterým se Praha zavázala vracet tyto rozřezané náhrobky Židovské obci.

Židovská obec bude všechny kameny s nápisy a leštěného mramoru shromážďovat v depozitáři a následně budou převezeny na Starý židovský hřbitov na Žižkově ve Fibichově ulici.

Práce na Václavském náměstí jsou teprve v jedné čtvrtině a už bylo vyzvednuto několik stovek kamenů. Experti odhadují, že se jen v dolní části Václaváku nachází tisíce kamenů, které pocházejí z rozřezaných židovských náhrobků.

Podle Židovské obce, která na původ dlažebních kostek upozorňovala již před lety, se rozřezané židovské náhrobky nachází na Václavském náměstí a v ulicích Na Příkopě a 28. října. Podle předpokladů mohou pocházet z židovských hřbitovů na Chomutovsku. Dále čtěte: Deformované mimozemské lebky nabízejí pohled do života během kolapsu Římské říše.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47