Pravěké oceány byly plné nebezpečných tvorů. Vědce překvapil objev obřích šavlozubých ančoviček

 Objevy 
16. května 2020 11:03 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Obří šavlozubé ančovičky se proháněly pravěkými oceány oschua Knüppe
Ančovičky jsou velice oblíbenou delikatesou a lidé je konzumují ve velkém již stovky let. V pradávných oceánech však i tyto drobné rybky vypadaly zcela odlišně. Nově popsaná fosilie, která byla objevena před mnoha lety, naznačuje, že ančovičky byly velké, dravé a byly vybaveny obřími zuby.

Dávno předtím, než se ančovičky staly oblíbenou potravou lidí a mnoha větších mořských savců, tyto drobné rybky dominovaly svému okolí. Pravěké ančovičky totiž měřily až jeden metr a měly obrovské zuby, jaké měl například šavlozubý tygr nebo další dávno vyhynulí tvorové.

Dokazují to dvě fosilie dravých ryb z období eocénu, tedy z doby před 55 miliony lety. Tyto fosilie pradávných ryb vědci podrobili detailní analýze a zjistili, že se jednalo o tvory, kteří mají mnoho společných rysů s dnešními ančovičkami. Na rozdíl od dnešního druhu však rozhodně nebyly na samém počátku potravního řetězce v oceánu.

Výskyt obou druhů ryb, jejichž fosilie byly objeveny, velice úzce souvisí s událostí, která před 66 miliony lety vyhubila všechny nelétající dinosaury. Fosilie ryb byly objeveny v Belgii a Pákistánu. První z nich byla objevena v roce 1946 a byla pojmenována Clupeopsis straeleni. Druhou fosilii objevila skupina vědců v roce 1977 a umístila ji do Pakistánského muzea.

Teprve nedávno byly obě tyto fosilie podrobeny detailnímu výzkumu a vědci během analýzy u jedné z fosilí zjistili, že se jedná o dosud neznámý druh. Tato pravěká dospělá ryba měřila asi jeden metr, a díky svým obrovským tesákům dostala jméno Monosmilus chureloides. Její název je inspirován démonickou šavlozubou postavou.

Obě ryby byly sice odlišnými druhy, ale spojuje je právě jeden velký tesák, kterým byly vyzbrojeny a využívaly ho pro lov své kořisti. Dále se vědcům podařilo zjistit, že obě ryby patřily do řádu takzvaných paprskovitých ryb, který zahrnuje také například sledě a ančovičky. Dále čtěte: V Maroku byla objevena kostra gigantického vodního predátora. Byl mistrem rybolovu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47