Evoluce, která lidem spíše škodí, než prospívá

Evoluce ve stravování se obrací proti nám
 Země a Příroda 
11. června 2018 15:06 / Pixabay
  0   1
Biologická evoluce je dlouhodobý a samovolný proces, v jehož průběhu se rozvíjí a diverzifikuje pozemský život. První ucelenou evoluční teorii vytvořil Jean Baptiste Lamarck, ale dnešní vědci vycházejí z teorie, kterou později předložil Charles Darwin. Antropogeneze je pak proces, který podle evoluční teorie vedl ke vzniku druhu Homo sapiens. A vlastně stále probíhá.

Evoluce tak v průběhu věků neovlivňovala jen fyzickou podobu druhu Homo sapiens, ale také třeba jeho stravovací návyky. A stejně jako lidský druh, i naše stravování urazilo v průběhu evoluce dalekou cestu. A z dnešního pohledu se nedá tak úplně říci, že by se ubíralo tou nejsprávnější cestou.

Před rozmachem zemědělství získávali lidé obživu lovem zvěře, sběrem plodin a rybolovem. Mnoho lidí se domnívá, že „lidství“ definuje lov a konzumace masa. Ale není to tak docela pravda. Maso si samozřejmě pralidé dopřávali, kdykoliv měli možnost. Ale přežívali na rostlinné stravě. Jsou to ve skutečnosti sběrači, kteří zajišťují obživu kmene a rodiny. A pokud se masa zrovna nedostává, přežívá společenství na rostlinách, koříncích nebo hlízách.

Rostlinná strava tvořila více než 70% kalorického příjmu našich dávných předků. Vlastně pouze Inuité jsou lidskou komunitou, kde maso v jídelníčku skutečně převažuje. Okolo polárního kruhu je rostoucích plodin pochopitelně nedostatek, a tak je jejich strava skutečně závislá na mase tuleňů a ryb. O tom, co objevili vědci v exkrementech našich předků, jsme psali v tomto článku.

Pochopitelně ani naše trávící soustava v průběhu věků neustrnula. V průběhu milionů let evoluce lidského druhu se přizpůsobuje a zmenšuje jak náš chrup (postupně ztrácíme zuby moudrosti), tak i naše čelisti a žvýkací svaly. Důvodem je příjem tepelně upravované stravy, která je měkčí.

Největší přelom v lidském stravování přináší podle antropologů ovládnutí ohně. Ohřívání a pečení v podstatě „předtráví“ a změkčí konzumovanou potravu. Šetří čas a práci žaludkům pralidí a umožňuje jim pracovat efektivněji, vytěžit z jídla více energie, než by bylo možné v případě syrových pokrmů, což ve svém důsledku znamená více paliva pro jejich rostoucí mozky. Pečením či vařením vzniká měkká a velmi výživná strava. A dnes už jsme na upravovaném jídle natolik závislí, že bychom měli problém bez něj přežít.

A zde je právě ten kámen úrazu. Ve zpracování jídla jsme se stali až tak efektivními, že se naše vynalézavost obrací proti nám. Poprvé za dobu lidské evoluce jsme se dostali k tomu, že lidé zcela běžně přijímají více kalorií, než jsou během dne schopní vydat. Jídla, která konzumujeme, jsou natolik energeticky bohatá, že vedou k obezitě. Evoluční úspěchy našeho stravování nás tak vlastně staví do role obětí.

Karel Kovka | inStory.cz
Kam dál?
Ráj blesků na Zemi. V tomto místě uhodí téměř denně
Arktida se otepluje rekordně rychle. Tady je důkaz
Dinosauři mohli přežít. Od záchrany je dělilo jen pár minut!
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Podle satelitních snímků roste podezření, že Severní Korea nadále pokračuje v budování jaderných...

Dům a zahrada

Topná sezona nahrává roztočům. Poradíme, jak doma s parazity zatočit

Cestování

Na letištích i v letadlech na vás číhají miliony bakterií. Víte, která místa jsou nejvíce nebezpečná?