S novým objevem svítá lidstvu naděje. Na Měsíci je nejméně 200 jam, ve kterých lze pohodlně přežít

 Vesmír 
01. srpna 2022 08:27 / Mirka Malá
  14
📷
2 fotografie v galerii
Jámy z výšky vypadají, jakoby měly poklopy NASA
Na Měsíci panují extrémní podmínky, na které my lidé nejsme vůbec připraveni. Přesto má lidstvo s Měsícem velké plány, včetně vybudování trvale osídlených základen. S novým objevem ale svítá naděje, že to s přežitím na Měsíci nebude muset být tak náročné.

Objeveno totiž bylo zhruba 200 jam, ve kterých panuje běžná pozemnská teplota. Navíc jsou zastíněné, takže na fotkách z výšky vypadají jako štoly s poklopem. Je také pravděpodobné, že minimálně některé z těchto štol vede do měsíčních jeskyní.

Na Měsíci to totiž není žádný med. Na některých místech jdou totiž teploty doslova z extrému do extrému. Přes den tam například může být až 127 stupňů Celsia, zatímco v noci teplota klidně klesne až na mínus 173 stupňů Celsia. Ale podle analýzy podivných jam to vypadá, že uvnitř těchto útvarů je stabilní příjemná teplota 17 stupňů.

To by samozřejmě velmi pomohlo při budování základen, které by mohly být postaveny v některé z jeskyní, ke kterým štoly vedou. Nebo by tyto jámy přinejmenším posloužily alespoň jako úkryt před extrémním výkyvem teploty nebo extrémním počasím.

"Přežít lunární noc je neuvěřitelně obtížné, protože vyžaduje hodně energie, ale pobyt v těchto jámách a jeskyních tento požadavek téměř úplně odstraňuje," napsal do své práce Tyler Horvath, hlavní autor výzkumu NASA, který výsledky studie publikoval v Geophysical Research Letters.

Zajímavé rozhodně je, že NASA objevy těchto tajemných jam tajila dlouhé roky. První taková jáma byla totiž objevena už v roce 2009. Od té doby měsíční povrch zkoumaly sondy a poslední důkazy o využitelnosti těchto útvarů byly pořízeny pomocí termokamer.

Ale co jsou tyto pozoruhodné jámy vlastně zač? Především si je NASA opravdu jistá, že tři jámy vedou do jeskyně a dalších šestnáct má malý prostor, který vede ke zhrouceným lávovým trubicím. Tyto jámy vznikly v podstatě stejným způsobem, jako ty, které známe tady na Zemi. Zjednodušeně řečeno, horní část lávy ztuhla, zatímco spodní dále proudila, čímž vznikla tzv. lávová trubice. Jakmile se lávová trubice zhroutí, vytvoří se malý prostor, taková malá předsíň před lávovou trubicí. Na Měsíci k těmto jevům došlo pravděpodobně už před miliardami let, kdy tam sopečná aktivita byla na vysoké úrovni.

Jedna jáma nyní NASA zajímá nejvíc. Dostala jméno Tranquillitatis a nachází se zhruba ve vzdálenosti 375 kilometrů od míst přistání Apolla 11 a Apolla 17. A NASA má v plánu tuhle jámu pořádně prozkoumat, protože je to navíc jedna z jam s jeskyní. Proto taky prováděla z oběžné dráhy kolem Měsíce svůj výzkum. Nyní hodlá připravit novou měsíční misi Moon Diver, která bude mít za úkol poslat na Měsíc rover, jenž bude schopen sestoupit přímo do jámy a dostat se až do jeskyně a sesbírat o tomto prostoru veškeré možné informace, které z výšky nelze dostat.

Mise Moon Diver by měla odstartovat v roce 2025 s roverem Axelem na palubě. Měsíční lander by měl především velmi přesný přistávací systém, aby mohl přistát co nejblíže jámy Tranquillitatis. Samotný rover by disponoval dostatečně dlouhým navijákem s lanem, aby se od landeru mohl spustit do jámy a postupně postupovat až do jeskyně, ať už je od povrchu vzdálená jakkoliv daleko. Samotná jáma Tranquillitatis sahá podle odhadů NASA asi do hloubky 100 metrů. Lander tak roveru z povrchu poskytne jak jištění, tak energii a v neposlední řadě i komunikaci. Rover samotný potom bude mít k dispozici trojici nástrojů. Kamery, které budou schopné zaznamenat vše ve vysokém rozlišení, rentgenový spektrometr k měření složení lávy i regolitu a také přístroj k rozboru mineralogie.

Autorský článek, další zdroj: Geophysical Research Letters 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47