Nejen Mechanismus z Antikythéry vydal starodávný vrak lodi. Teď se našla i Herkulova hlava

 Objevy 
12. července 2022 16:22 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Herkulova hlava po tísících letech pod vodou připomíná spíš námořníky z Bludného holanďana v Pirátech z Karibiku Hellenistic Ministry of Culture and Sports / Swiss School of Archaeology / volný zdroj
Stařičký vrak římské lodi, ze kterého byl před časem vyloven i tzv. Mechanismus z Antikythéry, ještě zjevně ukrývá další velké poklady. Teď se totiž potápěčům mimo jiné podařilo ve 2 tisíce let starém vraku najít i hlavu řeckého a římského boha Herkula.

Nálezu ale pomohly nové technologie. Vědci totiž udělali digitální 3D model vraku, který jim nyní pomáhá s novými objevy. A doufají, že najdou i další části Mechanismu z Antikythéry.

Pokud si nepamatujete, o co jde, tak Mechanismus z Antikythéry je název pro něco jako vesmírné hodiny. Tento nepříliš velký stroj uměl vypočítat zatmění Slunce i Měsíce a pracoval s neuvěřitelně přesnými polohami planet. Stroj dokázal i mapovat pohyb Měsíce kolem Země. V podstatě si to představte jako velmi přesný počítač, který byl poháněný ručně. A to byl sestrojen někdy okolo roku 100 před naším letopočtem.

Vědci proto předpokládali, že loď, která se potopila u ostrova Antikythéry v Egejském moři, vezla vzácné věci té doby, a měli pravdu. Nyní tedy našli obrovskou hlavu boha Herkula, která dozajista patří k velké soše těla bez hlavy, které bylo nalezeno už v roce 1900, kdy byl vrak římské lodi poprvé objeven.

Otázkou ovšem je, zda se poškozený kus sochy, tedy Herkulovu hlavu, podaří restaurovat, protože je po všech těch staletích pod vodou značně poškozená. I tak jde ale o vzácný nález, protože Herkules, nebo také Héraklés, je jedním z nejznámějších řeckých bohů, který vynikal nadlidskou silou a odvahou.

Nález Herkulovy hlavy je ale důležitý ještě z jednoho důvodu. I když se odborníkům podařilo Mechanismus z Antikythéry dát dohromady a vystavit ho v tamním muzeu, stroj není rozhodně kompletní. Herkulova hlava byla ale nalezena na podobném místě, jako kdysi části stroje, takže vědci nyní pracují s nadějí, že v podobné oblasti by mohli najít i zbylé části stroje.

Jedná se ale o poměrně rozsáhlé místo, které je po dávném zemětřesení navíc zasypané balvany. Některé z nich bez problémů váží až 10 tun. Takže hledání není vůbec jednoduché. Navíc vrak lodi už vydal spoustu pokladů. Obecně se má za to, že loď převážela řecká umělecká díla, takže v průběhu času byly nalezeny desítky bronzových i mramorových soch.

Nic z toho ale nepřekoná nález Mechanismu z Antikythéry, který by vědci rádi měli kompletní. Proto se tolik soustředí na nalezení chybějících částí stroje. A chybí prakticky celá půlka. A dokud nebudou nalezeny všechny součásti stroje, nebude nikdy jasné, jaké další a dost možná i tajné funkce stroj měl. Díky nálezu Herkulovy hlavy jsou vědci možná zase o kousek blíže místu, kde by se mohly nacházet zbylé části stroje.

Autorský článek, další zdroj: Live Science

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve