Život na Zemi nezačal tak, jak jsme si dosud mysleli. Vědci odhalili nové skutečnosti ve své poslední studii

 Věda a Výzkum 
25. července 2022 08:06 / Mirka Malá
  10
📷
1 fotografie v galerii
Život na Zemi vznikl jinak, než nám dosud věda tvrdila Depositphotos
O vzniku života na Zemi jsme dosud měli nějakou obecně uznávanou představu. Totiž, že k jeho vzniku stačila RNA. V nové studii ale tuto skutečnost vědci vyvrací a opět přichází se zjištěním, které přepisuje historii.

Jak tedy začal život na Zemi? Velice přesným mixem jak RNA, tak DNA. A to velmi mění hru. Dosud se totiž obecně přijímal fakt, že nejprve tu byla RNA a až později se přidala DNA. Je dobré si připomenout, že DNA zjednodušeně řečeno funguje jako takový genetický plán, zatímco RNA zase jako čtečka nebo dekodér tohoto plánu. 

V podstatě to bylo asi tak, že DNA i RNA se vyvinuly najednou a společně ze stejného druhu chemických reakcí a následné samoreplikující se molekuly pak byly směsí obou.

Tento objev je jen důkazem toho, jak náš svět funguje. V dlouhodobě přijímané skutečnosti o tom, že za život na Zemi, jednoduše řečeno, může jen RNA, je vlastně od začátku "díra", která nedávala nikdy smysl. Jde především o to, že RNA není sama od sebe schopna projít nezbytným procesem sebereplikace. K tomu totiž RNA potřebuje štěpící enzymy, ty se ovšem vyvinuly až po RNA.

Takže vlastně od začátku bylo jasné, že za vznikem života na Zemi nemůže stát sama RNA, ale veřejnosti se tato teorie předkládala jako hotová věc. Stejně jako řada dalších teorií o vzniku a vývoji života a živočišných druhů, o kterých se lidé po celém světě učí už ve škole.

Nakonec je teď jasno. RNA podle nejnovější studie potřebovala DNA, aby vůbec na naší planetě mohl nějaký život vzniknout. Vědci během studie provedli sérii laboratorních testů, ve kterých v podstatě simulovali to, jak mohl život před miliardami let vzniknout a výsledky hovořily jasně.

"K našemu překvapení jsme zjistili, že použití DAP k reakci s deoxynukleosidy funguje, když deoxynukleosidy nejsou všechny stejné, ale jsou to směsi různých písmen DNA, jako je A a T nebo G a C, jako skutečná DNA," uvádí vědci ve své studii.

DAP je jednoduchá sloučenina diamidofosfát. O tomto iontu se předpokládá, že je prekurzorem peptidů, membránových lipidů a nukleotidů, což jsou všechno základní látky obsažené ve všech živých organismech na Zemi. Proto je DAP sloučeninou obecně chápanou jako důležitý činitel při vzniku života na Zemi. Právě DAP pravděpodobně sestavila kdysi jednotlivé stavební bloky života do základního řetězce DNA.

Teď už je tedy o poznání jasnější, jak život na Zemi vznikl, a to může otevřít dveře budoucí chemii a biologii. Jakmile věda doopravdy pochopí, jak to celé vzniká, replikuje se a případně i opravuje, bude to mít velké důsledky, tedy snad jen ty dobré.

Autorský článek, další zdroj: Science Alert

Témata: život, vznik, Země
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47