Během očekávané sluneční bouře můžeme přijít o satelity a ty se mohou i srazit. Naposledy se tak stalo v roce 2003

 Vesmír 
29. července 2022 07:30 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Země příští velkou sluneční bouři nepřežije bez úhony Depositphotos
Zkušenosti se slunečními bouřemi už lidstvo má. A stále čeká na tu velkou, která dříve či později zase přijde. Až se tak stane, přijdeme kromě jiného i o satelity, které se navíc mohou i srazit.

Zatím poslední největší sluneční bouře tu byla v roce 1859 a tehdy vyřadila z provozu telegraf. Ještě štěstí, že tehdy žádné další technologie nebyly, nicméně vybuchující telegrafní sloupy a vedení jistě nebyl zrovna hezký pohled. Pak tu byla ještě velká sluneční bouře v roce 1921 a ta měla velmi podobné důsledky. Od té doby má lidstvo zkušenosti s menšími slunečními bouřemi, které způsobily blackouty v některých částech naší planety. A teď už jen vědci čekají na to, kdy přijde ta další velká.

Kromě toho, co všechno způsobí další velká sluneční bouře tady, na Zemi, se už toho napsalo hodně. Nepůjde proud, nepůjde internet a tím pádem nebude fungovat nic, ani pokladny v supermarketech, natož další věci. A to ještě pořád není všechno.

Nad našimi hlavami totiž létají tisíce různých satelitů, které budou takovou sluneční bouří samozřejmě také ovlivněny. Ostatně v roce 2003 tu byla jen malá bouře, oproti té, kterou nyní čekáme a způsobila na oběžné dráze pěknou paseku.

V roce 2003 se stalo následující. Družicové ovladače na několik dní neměly vůbec žádnou kontrolu nad satelity a sondami. Jenomže od té doby jich tam přibyly další tisíce a k tomu všemu i trosky starých satelitů, raket a sond, takže panují velmi velké obavy, co všechno se nad našimi hlavami stane, až ta sluneční bouře přijde.

V podstatě půjde v lepším případě o to, že bouře vychýlí satelity a sondy z jejich oběžných drah. Země nad nimi žádnou kontrolu mít v tu chvíli nebude, takže budou vlastně ztracené a až zase všechno bude fungovat, bude potřeba je najít. Ale to je ještě ta lepší část problému. Satelity se mohou také srazit a pak by nám doslova mohly padat na hlavu.

Pokud totiž sluneční bouře bude dostatečně silná, nebudou mít operátoři satelitů žádnou možnost je ze Země jakkoliv ovládat, i kdyby se jim podařilo udržet svoje přístroje na náhradních zdrojích energie. Většina satelitů je totiž kontrolována pomocí GPS, ale je nepravděpodobné, že by GPS při tak silné sluneční bouři fungovala. A o vesmírných troskách ani nemluvě, ty jsou zcela mimo naši kontrolu.

Sluneční bouři se vyhnout nelze, musíme jen čekat, kdy přijde a jak silná bude. Vědci sázejí na to, že se jim během pěti let podaří vyvinout takové technologie, které jim umožní předpovídat vesmírné počasí a s tím i sluneční bouře. Nebudeme je sice umět zastavit, ale budeme mít čas se na ně připravit. Jenomže to je hudba budoucnosti a sluneční bouře může přijít doslova zítra.

Navíc má obrovskou sílu, i když zrovna nepoškodí nic tady na Zemi. Letos například společnost SpaceX přišla o svých 40 satelitů internetové sítě Starlink poté, co je zasáhla mírná geomagnetická bouře.

Jak se technologicky vyvíjíme, jsme o to víc zranitelnější v případě, že taková velká sluneční bouře přijde. Na Zemi Slunce tímto způsobem útočí odjakživa, jenomže nikdy tu nebyla tak technologicky závislá civilizace, jakou jsme nyní my. Nejenže tady na Zemi budeme v případě velké sluneční bouře žít týdny a možná i měsíce jako v době kamenné, ale ještě k tomu nám bude hrozit nebezpečí z vesmíru od satelitů, které jsme si tam sami poslali.

Autorský článek, další zdroj: Space

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47