Rusové pohřbení před 8 200 lety u sebe měli náramky vyrobené z lidských kostí, zjistili archeologové

 Objevy 
21. července 2022 14:03 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na ruském hřbitově byly nalezeny desítky ozdob z lidských kostí Kristiina Mannermaa, Anna Malyutina and Stas Shapiro / Peter the Great Museum of Anthropology and Et
Hřbitov starý 8 200 let je archeologům dobře známý. Vykopali ho totiž už téměř před sto lety. U mrtvých našli tehdy řadu náramků a přívěsků z kostí, o kterých se domnívali, že byly vyrobeny ze zvířecích kostí. Šok, který přišel po nové analýze, byl pro vědce obrovský.

Některé náramky a přívěsky jsou totiž vyrobeny z lidských kostí. Něco takového si archeologové nedovedli ani představit. Náramky totiž znovu analyzovali z toho důvodu, aby zjistili, z jakých zvířat byly vyrobeny a určili tak, jaká zvířata tehdejší Rusové měli ve své blízkosti.

Přesněji mezi náramky a přívěsky z medvědích, losích a bobřích zubů našli vědci rýhované ozdoby z lidských kosti, včetně nejméně dvou přívěsků vyrobených z jedné lidské stehenní kosti.

Vše bylo nalezeno na ostrově Južnej Olenij Ostrov, kde byl vykopán hřbitov se 177 mrtvými z doby kolem roku 6200 před naším letopočtem. V té době tam lidé byli jak lovci, tak sběrači a také rybáři a právě rybami se živili především. Někteří z tehdejších Rusů byli pohřbeni bez ozdob, zatímco u jiných bylo nalezeno mnoho náramků a přívěsků vyrobených ze zubů a kostí a některé z nich byly dokonce přišity na kabáty, v nichž byli mrtví pohřbívání.

Nová analýza ukázala, že celkem 37 těchto ozdob bylo vyrobeno z lidských kostí, u dalších dvanácti byla analýza neprůkazná, nicméně zřejmě tomu tak bylo také. A vědci se nyní domnívají, že takových náramků a přívěsků by na místě původního hřbitova našli ještě víc.

Co to ale vypovídá o tehdejších obyvatelích tohoto ruského ostrova? Vědci se ve své studii publikované v Journal of Archaeological Science domnívají, že tyto ozdoby byly běžně noseny na kabátech a pak s nimi byli jejich majitelé také pohřbeni. Zřejmě tehdejší Rusové nedělali žádné rozdíly mezi zvířaty a lidmi. Nicméně to nemusí mít negativní význam. Naopak je možné, že jak zvířecí, tak lidské kosti v tehdejší době měly nějakou zvláštní symboliku.

Pro vědce je to nicméně nová záležitost. Archeologické záznamy z celé Evropy dosud takové použití lidských kostí nepamatují, i když pár jednotlivostí by se našlo, například přívěsky z lidských zubů z dnešního Dánska nebo hroty šípů z dnešního Holandska. Dosud ale archeologové neměli důvod připisovat těmto ojedinělým nálezům žádný větší význam.

To se ale pravděpodobně nyní změní, protože po tomto zjištění se zdá, že lidské kosti měly před tisícovkami let nějakou svoji symboliku, kterou vědci nejprve musí pochopit. V této nové studii byla k analýze kostí použita nová technologie, která by mohla v budoucnu odpovědět na otázku, jak moc byly šperky z lidských kostí vlastně rozšířené a zda se jedná o nějaký z dnešního pohledu negativní jev, nebo naopak zvláštní symboliku. Je totiž také pravděpodobné, že díky nové technologii při zpětném zkoumání starých nálezů vědci zjistí, že řada kostí, které považovali za zvířecí, bude ve skutečnosti lidských.

Autorský článek, další zdroj: Journal of Archaeological Science

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve