Slunce kdysi bylo zdrojem vody, zjistili vědci analýzou vzorků asteroidu

 Vesmír 
08. prosince 2021 11:06 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Molekuly vody snadno vznikají v materiálech bohatých na křemičitany Pixabay
Slunce máme spojeno s obrovský žárem a nebezpečnými slunečními bouřemi, ale také s životem. Ten nám může dávat vícero způsoby. Vědci v nové studii zjistili, že mohly sluneční bouře „ozářit” asteroidy plující vesmírem a zapříčinit v horninách vznik vody. Znamená to, že Slunce bylo jejím zdrojem.

Země je planeta hojnosti vody, ale kde se vzala? Podle modelů většinu vody dopravily na Zemi asteroidy typu C, které přiletěly z oblasti Jupiteru a Saturnu. Tyto uhlíkaté chondrity obsahují značné množství molekul vody.

Je ale nepravděpodobné, že byly jejím jediným zdrojem. Jsou tu další asteroidy - jakým je například Itokawa, asteroid, jehož vzorky prachu na Zemi dopravila Japonská národní vesmírná agentura (JAXA).

Analýza vzorků z tohoto chondritu bohatého na křemík odhalila známky molekul vody. Jejich zdrojem mohlo být Slunce, protože sluneční vítr může podle vědců v materiálech bohatých na křemičitany snadno vodu tvořit. 

Když dal oheň vodu 

Už v minulosti bylo laboratorně prokázáno, že vodíkové ionty reagují na křemičitany, což má za následek vznik molekul vody jako vedlejšího produktu. Pokud se podle dřívějších hypotéz voda v těchto prachových částicích zachytí, bude chráněna před kosmickým zvětráváním a bezpečně dopravena na Zemi. 

Podle nynější analýzy za pomoci atomové sondové tomografie vzorků z Itokawa zrnka obsahují hydroxid a molekuly vody, což znamená, že Slunce opravdu asteroid o vodu obohatilo. Vodíkové ionty obsažené ve slunečních větrech zapříčinily vznik a uchování vody v prachových částicích. 

Mohlo by to vysvětlit i to, proč obsahují regolity na Měsíci či planetách bez atmosféry a vzduchu tolik vody a umožnit astronautům těžit tuto tekutinu přímo z povrchu Měsíce bez zásobování. Psali jsme také: Komunitu v Indii zachraňuje od sucha umělý ledovec. Ten zdejším lidem dodává sladkou vodu

Zdroj: Nature Astronomy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47