Konečně je jasno. Na Venuši žádný život není

 Vesmír 
16. června 2022 08:23 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na Venuši to žije, ale jinak, než jsme chtěli Depositphotos
Byla to málem senzace, když před dvěma lety někteří vědci oznámili, že plynný fosfin v nízkých oblacích Venuše může hostit život. Teď už je ale konečně jasno. Na Venuši žádný život není.

Nová chemická analýza totiž potvrdila, že tam nejsou žádné biomarkery, které by přežily toto sirnaté prostředí. Tak přesně to tam totiž vypadá. V nižších nadmořských výškách je totiž hodně oxidu siřičitého, zatímco čím výše, tím méně se ho tam nachází.

Celá spekulace o životě v oblacích Venuše stála na teorii, že by nějaká forma života mohla mít metabolismus na bázi síry. S touto myšlenkou si vědci dokonce pohrávají už od roku 1967 a před dvěma roky tato teorie velmi ožila poté, co vědci dostali do ruky nová data.

Faktem ale je, že výskyt síry na Venuši je poněkud podivný. "Poslední dva roky jsme se snažili vysvětlit podivnou chemii síry, kterou jsme našli v oblacích Venuše," uvedl astronom a chemik Paul Rimmer z University of Cambridge. Vědci se domnívali, že právě podivnosti by mohly být vysvětleny samotným životem.

Koncentrace síry je na Venuši zhruba 100 000x větší než v naší zemské atmosféře. Proto se tým z University of Cambridge rozhodl zkoumat různé chemické reakce. Ty by je totiž přivedly na stopu životu, kdyby tam nějaký byl, ať už v jakékoliv formě. Jenomže nenašli nic podezřelého. Jak uvádí ve své studii, žádný život tam prostě není. Protože kdyby tam ve skutečnosti byl, popíralo by to většinu našich znalostí o chemii.

Život tedy není vysvětlením podivného chemického složení Venuše. Proto se vědci budou tématu věnovat dál. Chtějí přijít na to, co se na této planetě doopravdy děje. K tomu ale budou potřebovat víc informací, takže nic nového se nedozvíme, dokud se k Venuši nepřiblíží sonda a nepošle na Zemi nová data.

Poslední sondou, která Venuši zkoumala, je Parker Solar Probe. Je to první sonda u Venuše za posledních padesát let. Naposledy v únoru udělala krásnou fotografii povrchu této planety. V roce 2027 NASA k Venuši vyšle misi nazvanou VERITAS, během které půjde především o sběr dat a také o informace o tom, zda a případně kdy Venuše přestala být obyvatelným světem. Na konci tohoto desetiletí odstartuje ještě další mise NASA nazvaná DAVINCI, která bude zkoumat atmosféru planety a vypustí na povrch Venuše sondu. Předpokládá se dokonce, že se sondě přistání nepodaří, ale sestup jí bude trvat asi hodinu. Za tu dobu stihne nasbírat a odeslat spoustu dat. Poslední misí na Venuši bude ještě EnVision Evropské kosmické agentury ESA. Bude měřit povrch planety.

Průzkum Venuše je velmi obtížný, protože je to velmi horká a bouřlivá planeta s vysokým tlakem. O přistání na Venuši se již v minulosti pokoušelo několik sond, žádná ale toto náročné prostředí nepřežila déle než dvě hodiny. A zatím jsme technologicky nepostoupili natolik, abychom vyvinuli sondu, která by na bouřlivé Venuši vydržela.

Autorský článek, další zdroj: Nature

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve