Tajemné fosilie vydaly šokující tajemství: Žily na Zemi v jejím pekelném období, kdy mělo vše vyhynout

 Záhady a tajemství 
24. května 2022 08:46 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Buňky kokolitek jsou pokryty vápenatou skořápkou Wikimedia Commons
Říká se jim nanofosilie a byly tu, když tu být vůbec neměly. V jejich době to totiž na Zemi vypadalo jako peklo poté, co došlo ke změně klimatu. Ale tyhle organismy si v klidu žily v tehdejších kyselých oceánech.

Nanofosilie, které tehdy byly živým planktonem, dnes známým jako coccolithophores, česky kokolitky, patřící do třídy Prymnesiophyceae, sice existují dodnes, ale tehdy tu být vůbec neměly.

Jak je to možné

Jedná se o jednobuněčný organismus podobný řasám a jde o tak malý plankton, že pouhým okem ho neuvidíte. A vědci si dosud mysleli, že takový plankton díky klimatickým událostem, změnám počasí a překyselením oceánů musel vymřít. Jenomže on tu pořád byl, navzdory pekelnému prostředí, jaké na Zemi tehdy díky přemíře oxidu uhličitého panovalo.

Vědci proto svým nálezům dali přezdívku "fosilie duchů", protože tu zkrátka minimálně v obdobích křídy, kdy došlo hned dvakrát ke změně klimatu, a to před 145 a 66 miliony lety, být neměly. Vědci ale zatím netuší, jak je to možné.

Jde tedy o další tajemství v dlouhé historii vzniku života na naší planetě? Není už žádným tajemstvím, že tato historie, tak jak jsme ji dosud chápali, dostává stále větší trhliny. Kde se tu život vzal a jak vůbec přežil drsné podmínky, když z toho, co víme dnes, by to nemělo být vůbec možné?

Na tyto otázky se od vědců odpovědí opět nedočkáme. Svoji i veřejnou pozornost totiž soustředí na zkoumání toho, jak se tyto organismy dokázaly přizpůsobit tehdejším pekelným podmínkám.

Vědci nyní hledají souvislosti se současným oteplováním naší planety. Vědět, jak se plankton dokázal přizpůsobit teplejším a kyselejším podmínkám, by mohlo být užitečné pro budoucnost a udržení života na stále se oteplující planetě.

Autorský článek, další zdroj: Science.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47