Mezihvězdné cestování bez kosmických lodí? Už existuje, tvrdí profesorka fyziky z Houstonu

 Vesmír 
04. června 2022 09:53 / Mirka Malá
  6
📷
1 fotografie v galerii
Díky volně plovoucím planetám lze prý cestovat vesmírem Depositphotos
Než Slunce zničí naši planetu, s ní i několik dalších blízkých planet, bude naše civilizace, pokud tu ještě nějaká bude, potřebovat nový domov. A podle profesorky fyziky z univerzity v Houstonu to půjde i bez kosmických lodí.

Irina Romanovka je profesorkou fyziky a astronomie na univerzitě v Houstonu a ve své nové studii tvrdí, že mezihvězdné cestování bez kosmických lodí je možné a s největší pravděpodobností už také existuje.

Jak se to dá udělat?

Podle profesorky pomocí volně plovoucích planet. V angličtině se jim říká rogue planets, po našem tedy plovoucí planety. A těch je v naší galaxii podle astronomů minimálně několik miliard. Civilizace by mohly tyto volně plovoucí planety používat jak k průzkumu vesmíru a nových planetárních systémů, ale také následně k cestování za novým domovem.

A podle Romanovské se tak už určitě děje. Profesorka tvrdí, že v takovém případě za sebou mimozemské civilizace musí na těchto volně plovoucích planetách zanechávat nějaké stopy, ať už technologické nebo jakékoliv jiné. Takže pokud bychom to uměli, můžeme se po nich podívat.

Plovoucí planety jsou obecně považovány za neobyvatelné světy, ale není to vždy pravda. Jsou i takové, které mají podpovrchové oceány. "Volně plovoucí planety mohou poskytovat konstantní povrchovou gravitaci, velké množství prostoru a zdrojů,“ píše Romanovská ve své studii. "Volně plovoucí planety s povrchovými a podpovrchovými oceány mohou poskytnout vodu jako spotřební zdroj a ochranu před kosmickým zářením." To znamená, že pokročilé civilizace by na takové planetě dokázaly přežít, než by na ní "dopluly" k novému domovu.

Profesorka popsala hned čtyři možné varianty, jak by se dalo vesmírem cestovat a migrovat právě pomocí takových planet. Všechny ale samozřejmě vyžadují jistou technologickou vyspělost civilizace.

Romanovská ve své studii také rozvíjí teorii, jak by to už mohlo fungovat. Vychází z civilizace, která takto zkoumá vesmír pravidelně a díky tomu je schopná kolonizovat galaxii. "Tímto způsobem může mateřská civilizace vytvořit jedinečné a autonomní dceřiné civilizace obývající různé planety, měsíce nebo oblasti vesmíru. Civilizace vesmírných stopařů by fungovala jako mateřská civilizace, zasévající  semena dceřiných civilizací ve formě svých kolonií v planetárních systémech,“ píše profesorka. "To platí pro biologické i postbiologické druhy."

My ale nejsme schopni nejen tohoto druhu cestování, ale nejsme ani zdaleka na takové technologické úrovni, abychom si všimli nějakých technologických podpisů. A pokud náhodou ano, nebudete je umět rozluštit, jako v případě objektu Oumuamua. A možná jsme i my sami takovou dceřinou civilizací nějaké dávné a velmi rozvinuté mateřské civilizace. Ostatně další z nejnovějších teorií připouští možnost, že je Země se svými rozmanitými druhy a formami života takovou vesmírnou Noemovou archou mateřské mimozemské civilizace.

Autorský článek, další info: Cambridge University Press

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít