Rozdělené kontinenty na Zemi se zase jednou spojí. To pak bude znamenat konec života na naší planetě

 Země a Příroda 
30. května 2022 10:54 / Mirka Malá
  15
📷
1 fotografie v galerii
Kontinenty se zase jednou jistojistě spojí, což povede k vymírání veškerého života Depositphotos
Už to tady jednou bylo. Na Zemi existoval jeden obrovský kontinent zvaný Pangea, který se asi před 200 miliony lety postupně rozdělil. A jednou přijde okamžik, kdy se bude historie opakovat. Vznik dalšího superkontinentu bude znamenat konec života, pokud tu ještě nějaký bude.

Vědci tvrdí, že se tak opět stane zhruba za 200 milionů let. Jen se neví jak k tomu dojde. A tak vypracovali čtyři verze, respektive čtyři okolnosti, za kterých by k tomu mohlo dojít.

Změny v oceánech

Tak by se asi dal charakterizovat scénář číslo jedna. Atlantský oceán se bude otevírat, zatímco ten Tichý zase tzv. zavírat. Ten je totiž plný subdukčních zón nebo míst, kde se oceánské desky zasouvají pod kontinentální desky a poté do zemského pláště. Proto se také většina velkých zemětřesení odehrává právě v této oblasti.

V konečném důsledku by to mohlo znamenat, že díky této tektonické aktivitě se Amerika bude vzdalovat od Evropy a Afriky, následně skončí v Antarktidě a nakonec se spojí s kontinentem, který vznikne z Afriky, Evropy a Asie. Zbývá pouze Austrálie, která se posléze připojí k východní Asii. Vědci tomuto výslednému spojení kontinentů říkají Nová Pangea.

Kolize Euroasie a dalších kontinentů

I za touto verzí stojí oceány, jen se v tomto scénáři Atlantský a Indický oceán rozšiřují. Euroasie se pak v důsledku toho jednoduše srazí s dalšími kontinenty a vznikne Pangea Proxima s malou oceánskou pánví někde uprostřed.

Superkontinent v oblasti rovníku

Vědci mu říkají Aurika, která rovněž nevznikne bez pomoci oceánů. V této verzi dva nejstarší z nich, Atlantský a Tichý zmenší a na scéně se naopak otevře ten nejmladší, tedy Indický. Pak se všechny kontinenty srazí a vznikne Aurika v oblasti rovníku.

Superkontinent v oblasti severního pólu

To je taky zajímavá varianta, kde hlavní roli pro změnu hraje Severní ledový oceán. Pokud by se uzavřel, pak by se všechny kontinenty začaly pohybovat směrem na sever a postupně by vznikl superkontinent v oblasti severního pólu. Na druhé straně by zůstala jen Antarktida.

Vědci ve svých modelech, které vypočítali na základě vývoje klimatu předpovídají, že nejpravděpodobnější verzí je vznik superkontinentu Aurika, zatímco varianta u severního pólu je tou nejméně pravděpodobnou. A i když se Aurika bude nacházet v oblasti rovníku, kde bude teplo, vlastní spojování kontinentů povede k vymírání veškerého života na Zemi.

Autorský článek, další zdroj: AGU

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008