Dětské mumie z Peru odhalily děsivá rituální tajemství: Zdrogované děti byly pohřbívány zaživa

 Záhady a tajemství 
22. května 2022 17:00 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Děsivé rituály se odehrávaly vysoko v horách, často v jeskynních chrámech Depositphotos
Zmrzlý vulkán v Peru vydal před třemi lety zajímavý nález. Šlo o několik mumifikovaných těl dětí. Mumie byly nyní prozkoumány a vydaly skutečně děsivá tajemství.

Biologické expertízy tří mumií (dvou chlapců a jedné dívky) totiž odhalily, že děti byly záměrně intoxikovány stimulanty, antidepresivy a někdy i alkoholem a podstupovaly nechvalně známý rituál capacocha.

Obětování dětí

Tak přesně lze rituál capacocha popsat. Tento rituál se prováděl běžně po celé incké říši a nebyl rozhodně pro slabé povahy. Zdrogované děti byly zabíjeny několika způsoby. Rána do hlavy byla pro ně asi tím nejlepším řešením jisté smrti. Škrcení a rdoušení už totiž s sebou neslo velké utrpení a třetí a nejhorší metodou pak bylo pohřbívání zdrogovaných dětí zaživa.

Děti byly tímto způsobem obětovány většinou kvůli bohům. Inkové si je nechtěli rozhněvat, aby na ně bohové nepřivolali například nějaké přírodní katastrofy. V některých případech se děti obětovaly pro nějaká území, která měly svou smrtí ochránit. A co hůř, pro rodiny obětovaných dětí to byla čest, že mohly nechat zabít zrovna svoje dítě.

Otázkou zůstává, co zdrogované děti vlastně během celého rituálu prožívaly. Je možné, že vlastně ani nedokázaly nic moc vnímat, i když před zdrogováním zřejmě věděly, co je čeká. Jen pro představu: mumifikovaným dětem nalezeným v Peru bylo 6 a 7 let.

Archeologové nachází na územích, kde kdysi Inkové žili, stopy po těchto děsivých rituálech už dlouho, ještě nikdy ale neměli možnost zkoumat tak zachovalá těla. Ze všech nálezů ale vyplývá, že se tyto šílené rituály prováděly poměrně často a rozhodně nebyly žádnou okrajovou záležitostí.

Archeologové rovněž tvrdí, že rituály se prováděly nejen často, ale obvykle také vysoko v horách, kam děti nejprve musely samy dojít a kde také mohly před smrtí trpět velkou zimou.

Autorský článek, další zdroj: Journal of Archeological Science.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47