Vědci otestovali účinný způsob léčby závislosti na hrách a internetu

 Věda a Výzkum 
27. února 2022 14:05 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Závislost na hraní může být horší v případě her přes internet Unsplash
Psychologové ve své nové a rozsáhlé studii otestovali účinnou léčbu závislosti na hrách a internetu na studentech. Podle vědců je tuto závislost, která se podobá závislosti na návykových látkách a kterou uznává Světová zdravotnická organizace (WHO) jako nemoc, potřeba potlačit hned v jejím zárodku.

Závislost na hrách a internetu je dlouhodobý problém. Pandemie koronaviru situaci ještě zhoršila. Závislost na hrách se týká hlavně dospívajících. Podle vědců má spojitost s horším duševním zdravím a nedostatečným akademickým výkonem. Proto se dlouhodobě snaží najít efektivní metodu její léčby. 

Vědci v oblasti psychologie podle studie publikované v akademickém žurnálu JAMA Network Open docílili úspěchu na stovkách středoškoláků z desítek škol ve věku 12 až 18 let s pomocí přístupu zvaného kognitivně behaviorální terapie (CBT) zvaného PROTECT (Professional Use of Technical Media). 

Kurz PROTECT vedou vyškolení psychologové a jako u každého CBT, také v tomto případě je vyvíjena snaha změnit negativní myšlení s cílem zmírnit nežádoucí chování - v případě PROTECT byly zahrnuty rizikové faktory jako nuda, problémy s motivací a sociální úzkost. 

Vědci hlásí dlouhodobou úspěšnost 

Po ročním kurzu psychologové zaznamenali snížení symptomů u studentů účastnících se terapie PROTECT o 39,8 procenta v porovnání s kontrolní skupinou, u níž došlo k poklesu o 27,7 procenta. 

První měsíc však vědci postřehli prudké zhoršení symptomů u skupiny PROTECT. „Tuto paradoxní reakci lze vysvětlit zvýšeným povědomím o svém problematickém chování při hraní a na internetu, které bylo kurzem vyvoláno,” vysvětlují vědci v publikaci. 

Symptomy závislosti jak na hrách, tak na internetu, se držely na této snížené úrovni 12 měsíců. Proto jde podle vědců o ideální cestu k utnutí tohoto návykového chování, které může být pro dospívající nebezpečné, co nejdříve po jeho prvním pozorování. „Prevence by měla začít před objevením prvních příznaků,” stojí v dokumentu. 

Zdroj: JAMA Network Open.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?