Vědcům pomáhá strojové učení lokalizovat na Antarktidě meteority

 Věda a Výzkum 
20. února 2022 07:36 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Suchý vítr eroduje ledovce, které odhalují meteority  Unsplash
Nizozemští vědci s pomocí strojového učení vytvořili chytrou „mapu pokladů”, díky které jsou schopni na Antarktidě identifikovat zóny s pravděpodobným výskytem meteoritů. Chtějí tak usnadnit jejich hledání v nehostinné ledové krajině a otevřít možnosti pro jejich efektivnější výzkum.

Meteority padají po celém světě. Jedinečné procesy na Antarktidě však v zasněžené krajině usnadňují jejich nalezení. Když meteority dopadají na ledový povrch, pohyb ledovců je unáší s sebou. Jakmile takový ledovec narazí na překážku, jako je například Transantarktické pohoří, led se zvedá a vynáší meteority na povrch. 

Led navíc eroduje díky suchým ledovým větrům. Čím více ledu se dostane na povrch, tím více vítr odhaluje vesmírné horniny. Přesto je jejich vyhledávání a sběr na Antarktidě vyčerpávající. Meteority jsou při nákladných expedicích nacházeny náhodně, protože je není možné spatřit na satelitních snímcích. 

Podle studie publikované v časopise Science Advances použili vědci z Technické univerzity Delft satelitní měření, jako je teplota, rychlost pohybu ledovců, jejich povrchový sklon a způsob, jakým led odráží radarové signály, aby vytvořili soubor dat. Algoritmus strojového učení v něm následně lokalizuje místa s pravděpodobným výskytem meteoritů. 

Vědci našli několik nových míst

Vědci na základě této interaktivní mapy vypočítali, že na Antarktidě čeká na objevení více než 300 000 meteoritů, což představuje obrovský potenciál pro vědecké výzkumy. 

„Našli jsme několik nikdy navštívených oblastí bohatých na meteority, které jsou relativně blízko výzkumných stanic, tvrdí spoluautor studie Stef Lhermitte. 

Je známo, že se meteority nejlépe hledají v antarktických oblastech s modrým ledem. Kontrastní modrý led usnadňuje detekci a sběr meteoritů během výzkumných expedic. 

„Antarktida je však velmi rozlehlá a mnoho oblastí zde nikdy nebylo prozkoumáno,” uvádí Lhermitte v tiskové zprávě. 

Zdroj: Science Advances.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47