Archeologové objevili více než dvě desítky terakotových vojáků

 Objevy 
17. února 2022 14:38 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Terakotová armáda údajně čítá asi 8000 vojáků včetně koní a válečných vozů  Unsplash
Archeologové odkryli více než dvacet terakotových vojáků, keramických strážců v nadživotní velikosti prvního císaře sjednocené Číny v posmrtném životě, kteří díky svým rozměrům, unikátnosti každého kusu a připravenosti k boji vypadají jako živí lidé.

Více než dvacet terakotových vojáků archeologové objevili poblíž města Si-an v provincii Šen-si na místě zvaném Lishan, kde se nachází celá keramická armáda prvního císaře sjednocené Číny Čchin Š’-chuang-tiho čítající asi 80 000 soch, uvedla stanice China Global Television Network

Sochy archeologové odkryli v jámě č. 1. Na ploše asi 14 260 metrů se zde nachází pěchota a válečné vozy. Očekává se, že po dokončení vykopávek zde bude armáda o 6000 vojácích včetně koní. 

Nově objevení vojáci jsou podle slov badatelů v dobrém stavu. Jedná se o klasickou pěchotu, jedna socha však znázorňuje generála a další středního důstojníka. 

Do hrobky se bojí vkročit i vědci 

Terakotová armáda vyrobená z pálené hlíny červené barvy je součástí obrovské podzemní hrobky císaře Čchin Š’-chuang-ti, který vládl v letech 247 až 221 př. n. l. Vojsko mělo panovníka a sjednotitele Číny chránit v posmrtném životě. Tam si s sebou měl odnést i cenné poklady. 

Podle legendy císař toužil po nesmrtelnosti. Lékaři mu namíchali nápoj obsahující velké množství rtuti po staletí používané jako lék. Byl mu však osudným a Čchin Š’-chuang-ti ve svých 48 letech zemřel. 

V době jeho smrti bylo mauzoleum téměř hotové. Dělníci, kteří na megalomanském projektu pracovali, byli v hrobce pohřbeni zaživa, aby neprozradili cestu k pokladům. Ty se však nacházejí v císařské hrobce, komplexu podzemního posmrtného paláce 1500 metrů od terakotové armády. 

Podle historických pramenů je hrobka chráněna nebezpečnými pastmi. Hovoří o tekutém stříbru, což může být rtuť, která na narušitele hrobky vyteče. Vědci kromě toho počítají se samostřílecími mechanismy, propadlišti a dalšími překážkami. 

Někteří odborníci sice pochybují o funkčnosti takových mechanismů po více než dvě tisícovky let, jiní však upozorňují na voděodolnost mauzolea a dobrý stav zbraní terakotové armády. Dotek času zde nemusí mít takový vliv, a tak zůstala císařova hrobka nedotčená. 

Zdroj: China Global Television Network.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve