To, co má za pár dní narazit do Měsíce, není raketa Space X. Do Měsíce narazí Číňani

 Vesmír 
14. února 2022 16:42 / Mirka Malá
  2
📷
1 fotografie v galerii
O nový kráter na Měsíci se postará ztracený odpad z čínské měsíční mise Pixabay
Už se o tom mluví celé týdny. Za pár dní, konkrétně 4. března, narazí zbloudilá raketa Space X do Měsíce a udělá na něm pořádný kráter. Ale všechno je nakonec úplně jinak.

Podle aktualizace zveřejněné astronomem Billem Grayem, který napsal software Project Pluto používaný ke sledování objektů v blízkosti Země, není objektem na kolizním kurzu vyřazený stupeň rakety SpaceX Falcon 9, ale stupeň čínské rakety Long March 3C. 

Chybička se vloudila už před lety

Objekt se jmenuje WE0913A a bez ohledu na jeho identitu jeho vypočítaná trajektorie zůstává správná. S odvrácenou stranou Měsíce by se měla srazit 4. března. Původní chybná identifikace WE0913A byla provedena již v roce 2015 poté, co raketa SpaceX vynesla na oběžnou dráhu Země satelit NASA Deep Space Climate Observatory.

Je standardní, že stupně raket skončí ve vesmíru, jsou ale navrženy tak, aby se nakonec dostaly z oběžné dráhy a shořely při opětovném vstupu do zemské atmosféry. WE0913A byl poprvé spatřen v roce 2015 a původně se mělo za to, že šlo o asteroid. Gray to identifikoval poté, co zjistil, že WE0913A proletěl kolem Měsíce dva dny po zahájení mise satelitu NASA a automaticky předpokládal, že tedy logicky půjde o raketu Space X.

Čínská raketa je pozůstatkem čínské měsíční mise

A to je trochu úsměvné, protože na Měsíc tedy zjevně dorazí nejen čínská vesmírná sonda Čchang-e 5-T1, ale i posilovací stupeň rakety Long March 3C, která vynesla sondu do vesmíru. Tato mise byla zahájena 23. října 2014 a odhozený posilovací stupeň následně zmizel.

Gray vypočítal očekávaný průlet kolem Měsíce po startu a zjistil, že sonda 28. října 2014 proletěla kolem Měsíce ve výšce očekávané pro měsíční přesun. Při extrapolaci zpět to přesně odpovídá času startu a trajektorii rakety Long March 3C, jak uvedl Gray. O nový kráter na Měsíci se tedy postarají ztracené čínské zbytky.

Zdroj:  Science Alert, Space.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?