Chcete zhubnout, ale nechcete měnit stravovací návyky? Spěte déle, říkají vědci

 Objevy 
14. února 2022 18:48 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
S delším spánekm mohou lidé do tří let ztratit až 12 kilogramů  Unsplash
Každá hodina spánku navíc může pomoci osobám s nadváhou, které nechtějí měnit své stravovací návyky, zjistili američtí vědci v nové klinické studii. Jejich práce také ukazuje efektivitu spánkového poradenství.

Předchozí výzkumy ukázaly, že nedostatek spánku může vést k přibírání na váze. Podle nové studie amerických vědců, jejíž výsledky byly publikovány v časopise JAMA Internal Medicine, souvisí delší spánek s úbytkem kalorií. 

Přenosnými zařízeními pozorovali spánek 80 dospělých s nadváhou ve věku 21 až 40 let. Subjekty nemusely měnit své stravovací ani pohybové návyky. Lidé, kteří v rozmezí dvou týdnů spali méně než 6,5 hodin, v průměru pozbyli  270 kalorií z denního příjmu, když spali o 1,2 hodiny déle. 

Podle vědců takto mohou lidé za tři roky a bez úpravy stravovacích a cvičebních návyků ztratit až 12 kilogramů tělesné hmotnosti. 

Vědci nesledovali přímý vliv spánku na tělesnou hmotnost, ale na úbytek kalorií. „Pokud by však byly zdravé spánkové návyky udržovány po delší dobu, časem by to vedlo ke klinicky významnému úbytku hmotnosti,” tvrdí doktorka Esra Tasaliová z Chicagské univerzity. 

Efektivita spánkového poradenství 

Podle odborníků je jedním z nejvíce překvapivých zjištění to, jak může jediné sezení v rámci spánkového poradenství efektivně změnit návyky lidí. 

„Jednoduše jsme každého jednotlivce poučili o správném prostředí ke spánku, prodiskutovali jeho vlastní prostředí, v němž spí, a všem jsme poskytli na míru šité rady ohledně změn pro zlepšení délky jejich spánku,” řekla Tasaliová. 

Zdroj: JAMA Internal Medicine.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47