Podle nové studie náš mozek při umírání vzpomíná a sní

 Věda a Výzkum 
27. února 2022 08:18 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Vědci zachytili mozkové vlny, které spojujeme s meditací, sněním a vzpomínáním  Pixabay
Vědcům z Kanady se náhodou podařilo změřit specifickou mozkovou aktivitu ženy těsně před smrtí. Získali několik minut aktivity umírajícího mozku. Jedná se o první měření aktivity těsně před smrtí tohoto orgánu, o němž se předpokládá, že je „živý” ještě chvíli po zástavě srdce a proudění krve.

Lidé, kteří stáli na prahu smrti, uvádějí zkušenosti se světlem na konci tunelu nebo celým jejich životem, který se mihl před jejich očima. Druhý jmenovaný zážitek v podstatě potvrdili vědci z University of Louisville. Informoval o tom web Futurism. 

Vědci původně s pomocí EKG měřili mozkové vlny při záchvatech 87leté pacientky s diagnostikovanou epilepsií. Pacientka však prodělala infarkt a během studie nečekaně zemřela. EKG však při zástavě stále mozkovou aktivitu zaznamenávalo. Výsledky této studie byly publikovány v časopise Frontiers in Aging Neuroscience. 

Podobá se to zkušenostem s blízkou smrtí

Odborníci získali 15 minut aktivity umírajícího mozku. Zaměřili se na období 30 sekund před a po zástavě a zaznamenali nárůst gamma oscilací. Tyto mozkové vlny spojujeme s meditací, sněním a vzpomínáním. „Je možné, že si mozek snaží naposledy vybavit některé události z minulosti. Podobá se to zážitkům při blízké smrti,” řekl hlavní autor studie Ajmal Zemmar.

Vědci se shodují, že mozek zůstává aktivní poté, co v něm přestane proudit krev. Podobných výsledků už dříve experti docílili pokusy na myších. Tohle je však první experiment provedený na umírajícím člověku. Zemmar řekl, že podobné studie nám mohou pomoci pochopit, kdy přesně život končí, což je důležité v oblasti dárcovství orgánů. 

Zdroj: Futurism, Frontiers in Aging Neuroscience.

Témata: mozek, smrt, infarkt, smrt, oscilace
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47