Tam, kde před miliony let kráčeli dinosauři, ničí jejich stopy bagry

 Země a Příroda 
10. února 2022 14:45 / Radek Chlup
  2
📷
3 fotografie v galerii
Stopy teropodů a sauropodů v Mill Canyon Dinosaur Tracksite v Utahu  Creative Commons (volný zdroj foto)
Severně od města Moab v Utahu se návštěvníci mohli procházet po vyvýšeném dřevěném chodníku na místech, kde před miliony let putovali dinosauři, a dívat se na zkamenělé stopy, které za sebou tato prehistorická zvířata zanechala. V posledních týdnech jsou ale křehké fosilizované otisky ohroženy stavební technikou.

Severně od Moabu se nachází oblíbená návštěvnická atrakce a významné paleontologické naleziště Mill Canyon Dinosaur Tracksite. Dosud si zde lidé mohli prohlížet více než 200 jednotlivých stop od nejméně deseti druhů dinosaurů, píše deník The New York Times. Vyvýšený dřevěný chodník, po kterém denně prošly tisíce lidí, je údajně ve špatném stavu. 

Na místě začaly práce na novém, betonovém chodníku. Fosilie stop prehistorických zvířat proto ohrožují stavební stroje. Vědci z několika institucí vyzvali americký Úřad pro správu půdy o zastavení stavebních prací kvůli hrozbě narušení místa. Několik stop podle nich již bylo poškozeno. 

Nezisková organizace Utah Friends of Paleontology například kritizuje, že nebyla rekonstrukce prováděna za dohledu paleontologa. Na místě byl přítomen pouze geolog.  Podle Centra pro biologickou rozmanitost už bylo zničeno 30 procent tohoto místa. Skutečný rozsah škod byl ale nejasný. 

Stopy bagrů nahrazují ty dinosauří 

Úřady zdejší práce následně zastavily a na místo poslaly utažského paleontologa Jima Kirklanda. „Není to tady úplně zničené, jak se někteří obávali, ale docela jsem se bál,” řekl pro Desert News odborník, který popsal stopy bagru na místech, kde se nacházejí ichnofosilie - zkamenělé stopy biologické aktivity. 

Zanechali je zde tříprstí teropodi a sauropodi s dlouhými krky. Jsou zde k vidění rovněž stopy po šupinách a ocasech vláčených po zemi od dávných příbuzných krokodýlů. 

Tyto stopy jsou extrémně křehké. Poškodit je může mráz, špatné počasí nebo když na ně člověk šlápne. 

Zdroj: The New York Times, Desert News.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008