Archeologové objevili na Yucatánu stopy po mayských kakaových hájích
Skupina vědců hmotnostní spektrometrií analyzovala prosetou a vysušenou zeminu odebranou z několika cenotů. Podle výsledků zveřejněných v Journal of Archaeological Science: Reports vzorky obsahovaly theobromin a kofein, stopy po pěstování kakaovníku.
„Theobromin jsme na Yucatánu hledali několik let a našli jsme ho na místech, kde jsme to nečekali,” řekl půdolog Richard Terry z Univerzity Brighama Younga. Tyto zatopené závrty jsou přitom světy s vlastním mikroklimatem, v nichž se muselo kakaovníkům díky stínu a vlhku dařit.
Jeden z cenotů, v němž expedice našla stopy po produkci kakaa, se nacházel poblíž ruin mayského města Coba. Vědci předpokládají, že se zde nacházel posvátný kakaový háj v časovém období 1000 až 1400 n. l. Tým zde rovněž objevil ozdoby v podobě keramických kakaových lusků.
„Také jsme byli ohromeni, když jsme našli ceremoniální artefakty,” prozradil Terry. V jednom z propadlišť výprava spatřila velké schodiště vyplňující jeho jednu třetinu. Objevili také keramiku, dřevěné řezby a několik oltářů.
Čokoládové peníze
Většina nalezišť kakaových hájů se nachází poblíž starodávné mayské obchodní cesty o délce 120 kilometrů, zpozorovali vědci. Lidé zodpovědní za rozvoj této trasy se také podle nich mohli podílet na produkci kakaa.
Mayové, stejně tak jako později Aztékové, používali kakaové boby jako hlavní měnu. Pěstování kakaa u těchto prastarých civilizací můžeme přirovnat k dnešnímu tisknutí peněz.
Mělo to své výhody a nevýhody. Kakaové boby byly malé, lehké a snadno přepravitelné. Jelikož však bylo kakao konzumováno, Mayové se zároveň připravovali o značnou část jmění. Hrozila také ekonomická pohroma v podobě špatné úrody.