Další neblahý dopad pandemie. Svět se topí ve zdravotnickém odpadu, varuje WHO

 Země a Příroda 
07. února 2022 07:09 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Pouhým vyočkováním osmi miliard dávek vakcín vzniklo 144 000 tun odpadu  Unsplash
Svět se potýká s obrovským množstvím odpadu v podobě zdravotnických pomůcek, varuje Světová zdravotnická organizace (WHO) před dalším dopadem aktuální koronavirové pandemie. Jednotlivé země nabádá, aby problematice věnovaly více pozornosti. Cestou jsou například recyklovatelné materiály.

Pouhým vyočkováním osmi miliard dávek vakcín vzniklo 144 000 tun odpadu v podobě stříkaček a jehel, upozorňuje WHO ve své zprávě.

Mezi březnem 2020 a listopadem 2021 podle WHO vyvezla OSN do světa zhruba 87 000 tun obleků a rukavic na jedno použití, roušek a respirátorů. Velké množství těchto materiálů pravděpodobně skončilo na skládkách. 

Další rizika podle WHO představují jednorázové testovací sady, kterých OSN do světa vyexpedovala zhruba 140 milionů. To znamená asi 2600 tun zejména plastového odpadu a 731 tisíc litrů chemického odpadu. 

Marný boj proti odpadu 

Svět se topil v odpadu již před nástupem pandemie. Nyní jsou ale tyto problémy mnohem viditelnější. „Je důležité vybavit zdravotníky správnými, bezpečně používanými ochrannými pomůckami bez rizik pro životní prostředí,” prohlásil epidemiolog Michael Ryan z WHO. 

Problém je, že třetina zdravotnických zařízení není pro zvládnutí odpadu vybavená, přičemž v některých rozvojových zemích je to až 60 procent. 

Hromadění odpadu je přitom problém jak pro naše zdraví, tak pro životní prostředí. Například v blízkosti spaloven a skládek dochází ke znečištění ovzduší, vody a mikroorganismů. 

„Pandemie donutila svět, aby se zabýval nedostatky a zanedbávanými aspekty problému s odpadem a také tím, jak vyrábíme, používáme a znehodnocujeme zdravotnický materiál od kolébky až do hrobu,” prohlásila Maria Neiraová z oddělení pro životní prostředí a boj proti klimatickým změnám WHO. 

Zdroj: WHO.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47