Austrálie prohlásila koaly za ohrožený druh. Podle ekologů už je ale pozdě

 Země a Příroda 
12. února 2022 16:50 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
V posledních třech letech se počet koalů snížil o 30 procent Unsplash
Australská vláda prohlásila populární vačnatce koaly za ohrožený druh. Reaguje tak na výzvy ekologických organizací, aktivistů a vědců, kteří již delší dobu varují před prudkým úbytkem těchto ikonických australských medvídků.

Již minulý rok nadace pro ochranu koalů uvedla, že počet těchto zvířat se v předchozích třech letech snížil o 30 procent. Za tímto poklesem stojí ztráta přirozeného prostředí a rozšiřování měst, nemoci a zejména ničivé požáry, které zasáhly Nový Jižní Wales v letech 2019 až 2020, píše web The Guardian

„Posiluji ochranu koalů v Novém Jižním Walesu, na území hlavního města a Queenslandu tím, že jsem je přeřadila z původního zranitelného druhu do druhu ohroženého,” prohlásila ministryně životního prostředí Sussan Leyová. 

Podle některých ekologů vláda zaspala

Přesun mezi ohrožené druhy povede ke zpřísnění pravidel pro posuzování dopadů lidské činnosti na životní prostředí, podle mnohých ekologů však australská vláda zaspala. Volají proto po přísnější legislativě. 

Na nutnost ochrany těchto vačnatců přitom již delší dobu upozorňují různé ekologické organizace a vědci. Generální ředitel neziskové organizace WWF-Australia Dermot O'Gorman prohlásil, že během jednoho desetiletí se z nechráněných koalů stal ohrožený druh, „což je strašně rychlý pokles pro jedno z nejikoničtějších zvířat na světě,” doplnil. 

Dalšími kroky budou plány na obnovy druhu. Odborníci určí největší hrozby a budou vyhledávat efektivní řešení. Australská vláda na program pro ochranu koalů vyčlenila 50 milionů dolarů (více než miliardu korun). Podle expertů je to však nedostačující. 

Zdroj: The Guardian.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47