Astronomové objevili u Proximy Centauri třetí planetu

 Vesmír 
13. února 2022 09:57 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Proxima d je zřejmě kamenná a lehká planeta ESO
Proxima Centauri je takový nejbližší soused našeho Slunce a už dlouho budí zájem astronomů z celého světa. Ti nyní objevili u Proximy třetí planetu, přestože měly být původně jen dvě.

Astronomové našli důkazy o třetí planetě obíhající kolem Proximy Centauri, která je červeným trpaslíkem a leží pouhých 4,2 světelných let od naší sluneční soustavy. Kandidátský svět, známý jako Proxima d, má podle odhadů jen 25 % hmotnosti Země, což z něj činí jednu z nejlehčích známých exoplanet, pokud se tato hypotéza potvrdí. "Objev ukazuje, že náš nejbližší hvězdný soused se zdá být plný zajímavých nových světů, které musíme dále zkoumat," řekl hlavní autor studie João Faria, výzkumník z Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço v Portugalsku.

Je to obyvatelný kout vesmíru?

Je známo, že Proxima Centauri je s jistotou hostitelem jedné planety zhruba o velikosti Země. Jde o Proximu b, která dokončí jeden oběh každých 11 pozemských dní. To staví Proximu b do obyvatelné zóny hvězdy, což je přesně ten správný rozsah orbitálních vzdáleností, kdy by na povrchu tohoto světa mohla existovat kapalná voda.

Proxima b byla spatřena v roce 2016. O tři roky později vědci oznámili detekci možného druhého světa v systému, kandidáta zvaného Proxima c, který je nejméně šestkrát hmotnější než Země. Pokud Proxima c existuje, je pravděpodobně příliš chladná na to, aby na svém povrchu mohla hostit život, jak jej známe. Této planetě trvá 5,2 roku, než dokončí jeden oběh kolem Proximy Centauri, která je mnohem menší a slabší než Slunce. Nyní je tu teď ještě Proxima d, která každých pět pozemských dnů dokončí jedno kolo kolem Proximy Centauri. Tato oběžná dráha naznačuje, že Proxima d je příliš horká na to, aby mohla hostit povrchový život, ovšem sami vědci netuší, jaké podmínky vlastně pro život na povrchu musejí být splněny.

Nejlehčí planeta

Telescop v Chile objevil první náznaky možného třetího světa v systému Proxima Centauri v roce 2020, přičemž provedl pozorování, která potvrdila existenci Proximy b. Fariův tým poté provedl následná měření, která naznačovala, že nový signál generuje planeta spíše než jiné faktory, jako je například proměnná hvězdná aktivita. 

Teleskop umí najít planety pomocí techniky radiální rychlosti, přičemž si všimá především nepatrných kolísání v pohybu hvězdy způsobené gravitačním tahem obíhajícího světa. V případě Proximy d byly tyto tahy skutečně velmi mírné, což odpovídá planetě s minimální hmotností jedné čtvrtiny hmotnosti Země. To by z Proximy d dělalo nejlehčí planetu, která byla kdy objevena pomocí metody radiální rychlosti.

Zdroj: Space, CNN.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008