Vědci poprvé za 3000 let digitálně rozbalili mumii slavného faraona

 Objevy 
30. prosince 2021 08:40 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
CT skenování je neinvazivní metodou pro výzkum mumií  Pixabay
Vědci poprvé za 3000 let rozbalili mumii faraona Amenhotepa I. Jelikož ji však nechtěli poškodit, použili k tomu CT sken. Zjistili tak něco o jeho vzhledu, životě, ale i například to, že byly ostatky vážně poškozeny vykradači hrobů.

Faraon Amenhotep I. vládl Egyptu během období 18. dynastie. Mumie jsou dnes „rozbalovány” CT skeny, aby nedošlo k jejich poškození. Amenhotep I., který byl objeven v roce 1881 na území dnešního města Luxor, však nikdy nebyl této moderní metodě podroben. 

Příčina smrti neznámá 

Pohled na dokonale zabalenou mumii zdobenou květinovými girlandami a s obličejem a krkem skrytým za realistickou obličejovou maskou prozradil, že zemřel faraon vládnoucí od roku 1525 př. n. l. až do roku 1504 př. n. l. ve svých 35 letech. 

Měřil 169 centimetrů, byl obřezán a zuby měl za svého života překvapivě ve velmi dobrém stavu. Jak faraon zemřel, se však určit nepodařilo. Pod obalem našli vědci také 30 amuletů a zlatý pás se zlatými korálky. Pás, který nosili Egypťané kolem pasu, mohl mít nějaký magický význam. 

Mumii zachránili kněží 

Zajímavý je však také faraonův posmrtný příběh. Jeho hrob našel francouzský egyptolog Gaston Maspero v roce 1881 společně s několika dalšími mumiemi. Na území města Luxor však byla mumie pohřbena až poté, co ji poškodili vykradači hrobů. 

CT skenování ukázalo zlomený krk a známky dekapitace, defekt v oblasti přední břišní stěny a disartikulaci končetin včetně pravé ruky a nohy. Mumie však byla zachráněna kněžími, kteří vrátili někdy v období 21. dynastie kolem roku 1070 př. n. l. až 945 př. n. l. končetiny na svá místa a zpevnili ostatky pryskyřicí. Poškozené části přebalili čerstvými obvazy. 

Skenování také prozradilo faraonův vzhled. Amenhotep I. se podobal svému otci Ahmoseovi I. Měl úzkou bradu, malý nos, kudrnaté vlasy a mírně vyčnívající horní zuby. Psali jsme také: Archeologové v Egyptě odkryli mumii se zlatým jazykem

Zdroj: Live Science.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod