Oteplování světových oceánů opět lámalo rekordy, informoval o tom mezinárodní tým klimatologů

 Země a Příroda 
17. ledna 2022 11:31 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Oteplování světových oceánů například podpoří sílu hurikánů  Pixabay
Mezinárodní tým klimatologů informoval, že světové oceány vykazují za loňský rok rekordní oteplení. Shodují se, že pokud drasticky nesnížíme emise oxidu uhličitého, oceány budou lámat rekordy každý rok, což bude stále více prohlubovat globální klimatické výkyvy.

Podle souhrnu dvou datových souborů trhaly světové oceány v roce 2021 rekordy v nárůstu teploty, přičemž jde o šestý rok extrému, kdy tohle oteplení překročilo veškerá dosavadní měření vědců z celého světa. V roce 2021 absorbovaly oceány o 14 zettajoulů oxidu uhličitého více než v roce 2020. 

Klimatologové se shodují, že oceány se od roku 1950, v němž se poprvé začaly zavádět spolehlivé záznamy o klimatických změnách, oteplují. Od roku 1980 došlo k „jednoznačnému” oteplení světových oceánů. Pokud nedojde k dramatickému snížení emisí oxidu uhličitého, má tento trend pokračovat. 

Povětrnostní a teplotní výkyvy

„Oceány pohltí většinu tepla z lidských emisí oxidu uhličitého,” řekl klimatický vědec Michael Mann z Pensylvánské univerzity. Tohle oteplování nezmění ani krátké regionální výkyvy teplot, jako je La Niña. Během této epizody se mění větry a mořské proudy nad Tichým oceánem, přičemž dochází k jeho ochlazování. Navzdory tomu, že koncem roku díky La Niña k ochlazení Tichého oceánu došlo, oteplování zůstalo nad tímto efektem dominantní. 

Globální oteplování oceánů ovlivňuje početnost, místa výskytu a sílu hurikánů, zvyšují se rizika silnějších a nepředvídatelnějších srážek a záplav. Oceány také pozbývají schopnost absorpce oxidu uhličitého. Psali jsme také: Může za globální oteplování skutečně průmysl? Led v Antarktidě prozradil, že problémy s uhlíkem se datují před 14. století

Zdroj: Advances in Atmospheric Sciences.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47