Egyptské podvodní město odhalilo starodávnou loď i pohřebiště

 Objevy 
30. července 2021 06:09 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Potopené město vydá ještě mnohá tajemství Christoph Gerigk/FranckGoddio/Hilti Foundation
Vrak staroegyptské lodi staré 2 200 let objevili archeologové v podvodním egyptském městě Thonis-Heracleion. Loď se potopila poté, co byla zasažena obrovskými bloky slavného chrámu Amun.

Město Thonis-Heracleion pohřbila voda už před mnoha stoletími a je dobře známé. Dosud ale nikdo netušil, že se v něm ještě dají najít nové poklady. Kromě staroegyptské lodi archeologové objevili také starodávné pohřebiště.

Pětadvacet metrů dlouhou loď poháněla vesla i plachty

Objevená loď měla velkou plachtu, ale poháněl ji tým veslařů tak, jak to ze starého Egypta známe. Loď je dlouhá 25 metrů s plochým kýlem, což je rys, který se běžně vyskytuje u starověkých plavidel, která se plavila po řece Nil.

"Potopila se poté, co byla zasažena obrovskými bloky od proslulého chrámu Amun, který byl zcela zničen během kataklyzmatické události ve druhém století před naším letopočtem,“ uvedl tým archeologů ve svém prohlášení.

Kataklyzmatickou událostí bylo pravděpodobně zemětřesení a samotná potopená loď nyní leží zhruba pět metrů pod nánosy písku a suti z chrámu. Vědci k jejímu nalezení použili nový typ sonaru a dobře udělali. "Nálezy rychlých galér z tohoto období zůstávají extrémně vzácné,“ uvedl ve svém prohlášení Franck Goddio, prezident Evropského institutu pro podvodní archeologii. Zatím ale není jasné, jaký náklad, pokud vůbec nějaký, loď přepravovala, než se potopila. 

Vzácným nálezem je i pohřebiště

V potopeném městě objevili archeologové také pohřebiště, které se používalo již před 2 400 lety. Tým našel komplikovaně zdobenou keramiku včetně jednoho kusu, na kterém jsou patrně namalovány obrazy vln.

Archeologové také našli zlatý amulet zobrazující Bese, egyptského boha spojeného s porodem a plodností. Starověcí Egypťané někdy používali obrazy boha k ochraně malých dětí a žen při porodu. Pohřebiště bylo pokryto velkou mohylou, hromadou kamení, které se ve starověkém světě běžně používaly k označování hrobů.

Samotné starobylé město bylo známé jako Thonis svým egyptským obyvatelům a Heracleion svým řeckým obyvatelům. Proto mu dnes archeologové říkají Thonis-Heracleion. Řada zemětřesení, která oblast postihla, způsobila postupné padání města do moře, dokud před tisíci lety definitivně nezmizelo pod mořskými vlnami.

Město bylo objeveno až mezi lety 1999-2000 a od té doby jej archeologové studují. Není tedy vyloučeno, že starobylé město vydá ještě další tajemství. Dále čtěte: Tohle je náš nejbližší předek. Říká se mu dračí muž a je nejspíš nově objeveným druhem.

Zdroj: Live Science.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod