Hubbleův teleskop zase funguje. Vesmír sleduje už 31 let

 Vesmír 
27. července 2021 21:54 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Legendární dalekohled nyní funguje na záložní hardware NASA
NASA se po delší době podařilo znovu obnovit provoz Hubbleova vesmírného dalekohledu, který díky chybě na počítači s užitečným zatížením nepracoval od poloviny minulého měsíce. Díky tomu bude Hubble provádět průzkum vesmíru i nadále, a to je ve vesmíru už 31 let.

"Hubble je ikona, která nám poskytuje neuvěřitelný pohled do vesmíru během posledních tří desetiletí," řekl administrátor NASA Bill Nelson. "Jsem hrdý na tým Hubble. Díky jejich obětavosti a promyšlené práci bude Hubble nadále stavět na svém 31letém odkazu a rozšiřovat naše obzory svým pohledem na vesmír.“

Pomohl záložní hardware

Chybu na počítači s užitečnou zátěží, kvůli které hlavní počítač raději vypnul všechny funkce, se sice NASA nepodařilo opravit, vyšel ale náhradní plán se zapnutím záložního hardwaru. A to se povedlo během uplynulého víkendu. Díky tomu hned teleskop zahájí svoji práci, která stála prakticky více, jak jeden měsíc. V NASA proto všechna naplánovaná pozorování nyní musí přeorganizovat.

NASA i přes tak velký technický výpadek předpokládá, že Hubble vydrží ještě mnoho dalších let a bude pokračovat v průkopnických pozorováních ve spolupráci s dalšími vesmírnými observatořemi, a to včetně vesmírného dalekohledu Jamese Webba, aby rozšířil naše znalosti o vesmíru.

Hubble je opravdovou vesmírnou legendou

Hubble byl spuštěn v roce 1990, a to znamená, že pozoruje vesmír již více než 31 let. NASA díky němu získala více než 1,5 milionu pozorování vesmíru a s jeho údaji bylo publikováno více než 18 000 vědeckých prací. Dalekohled také přispěl k některým z nejvýznamnějších objevů, včetně zrychlující se expanze vesmíru, vývoje galaxií v čase a prvních atmosférických studií planet mimo naši sluneční soustavu.

Jeho náhlý konec by tak byl černou tečkou za neuvěřitelnou kariérou tohoto vesmírného dalekohledu. To se ale naštěstí nestalo, přestože závada na teleskopu byla tak závažná, že ji nebylo možné opravit a dalekohled musel přejít na záložní hardware. Tým v NASA ještě musel obnovit vědecké přístroje z jejich konfigurace bezpečného režimu. Ani toto nebyla jednoduchá procedura, protože tým musel provést různé procedury a zajistit, že nástroje mají stabilní provozní teplotu. Tým poté provedl počáteční kalibraci nástrojů a nyní už teleskop zase může provádět svoje vědecké operace. Dále čtěte: Největší kometa všech dob míří k naší planetě.

Zdroj info: NASA.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve