Amazonky možná nejsou jen mýtus pro filmová zpracování. Ostatky mužského válečníka patří mladé dívce

 Objevy 
04. července 2020 08:48 / Radek Chlup
  1
📷
4 fotografie v galerii
Byly Amazonky skutečné? Historia
Ruští archeologové zmapovali genom 2 600 let starých ostatků válečníků z kočovného kmene Skytů. Mezi nimi bylo i jedno dítě pohřbené s artefakty, které obvykle spojujeme s muži. Analýza DNA teď prozradila, že šlo o mladou „Amazonku“.

„To znamená, že můžeme říci, že dívky z kmene Skytů se s jistou pravděpodobností také účastnily loveckých nebo vojenských kampaní,“ řekla archeoložka Varvara Busova z Ruské akademie věd pro portál ScienceAlert.

Mladá Amazonka

Nezletilá válečnice byla pohřbena na Sibiři v dnešní Tuvinské republice Ruské federace, kde byla v roce 1998 nalezena částečně mumifikovaná se sekerou, lukem a toulcem s deseti šípy v rakvi z modřínového dřeva. U jejích ostatků se dále nacházely fragmenty dřeva, kostí a bronz.

„Tato mladá Amazonka ještě nedosáhla ani věku 14 let,“ uvedla hlavní autorka výzkumu a archeoložka Marina Kilunovskaya z Institutu pro historii materiální kultury Ruské akademie věd.

Dívka na sobě měla dlouhý kožich jako kabát. S pomocí skenovacího elektronového mikroskopu archeologové zjistili, že se kabát skládá z mozaiky kůží hlodavce zvaného tarbík.

Uhlíkové datování dalších předmětů v hrobě bojovnou dívku zasadilo do doby od sedmého do pátého století před naším letopočtem, což byla časná doba Skytů.

Archeologové doufají, že následné CT skenování ostatků a prozkoumání všech předmětů prozradí příčinu její smrti.

Řecké mýty ožívají

Na každé pohádce je část pravdy. Objevení této bojovnice nás přivádí zpět k bájným Amazonkám, divokým ženským válečnicím a dcerám bohů, které popsal starověký historik z Řecka Hérodotos.

Amazonky měly žít na severním pobřeží Malé Asie a na Kavkazu. Uvádí se taky Krymský poloostrov.

Hérodotos však Amazonky stavěl do válečného konfliktu proti Skytům. Amazonkami však ve skutečnosti mohly být ženy Skytů, které trénovaly, lovily a bojovaly po boku svých mužských protějšků.

„Asi jedna třetina žen Skytů byla pohřbena se zbraněmi a měla válečná zranění jako muži,“ zmínila v roce 2014 v National Geographic historička Adrienne Mayová.

Skytové žili v malých kmenech linoucích se přes pontskou a euroasijskou step (za Skyty byly zaměňovány i jiné kmeny nomádů), takže dávalo smysl, aby byli všichni v komunitě zúčastněnými stranami.

To, že Amazonky možná mají svůj původ v reálném základu, dokazují i jiné odkryté hroby.

Minulý rok byly v dnešní západoruské vesnici Devitsa odkryty 2 500 let staré ostatky žen, které podle archeologů pravděpodobně patřily ke kmeni Skytů. V jejich hrobech se našly části postrojů na koně, zbraně, 30 šípů a železné nože.

V jejich blízkosti byly nalezeny ještě další dvě těla. První žena ve věku 40 až 50 let na sobě měla čelenku se zdobnými květinovými ornamenty (což jí skutečně dávalo vzhled Amazonky), druhá byla ve věku 30 až 35 let pohřbena vedle dvou oštěpů v poloze, jako kdyby jela na koni.

Tehdejší archeolog z Ruské akademie věd Valerii Guliaev řekl, že v průběhu desetiletí jeho expedice našla dohromady 11 hrobů mladých ozbrojených žen s pohřebními předměty, které se obvykle udělovaly mužům. Psali jsme také: Na Sibiři byla objevena nedotčená hrobka dávných válečníků. Mohla by ukrývat zlato.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod