Čína chce poslat první lidi na Mars už za 12 let

 Vesmír 
13. července 2021 17:42 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Mars je symbolem nových vesmírných závodů Pixabay
Čína má stále ambicióznější vesmírné plány. Rakety a sondy posílá do vesmíru stále častěji, staví tajemnou obrovskou leteckou základnu a na Mars hodlá první lidi poslat už za 12 let.

Čína ale zřejmě nemá nějaké velké objevitelské plány. Na Marsu chce vybudovat trvale obyvatelnou základnu a na rudé planetě těžit cenné zdroje. A to vše chce ambiciózní Čína stihnout zřejmě dříve, než to udělají Američané, kteří rovněž plánují poslat první lidi na Mars z kraje příštího desetiletí.

Kolonizace Marsu má proběhnout ve třech etapách

Podle šéfa Čínské akademie technologie odpalovacích zařízení Wanga by existovaly tři fáze kolonizace rudé planety. Nejprve budou na Mars vysláni roboti, aby detekovali možná místa pro futuristickou základnu a vytvořili systémy pro získávání zdrojů. Poté budou lidé cestovat na planetu, aby postavili základnu.

Nakonec Čína plánuje připravit půdu pro flotily kosmických lodí létajících mezi Zemí a Marsem tam a zpět.

Úplně první mise má být zahájena v roce 2033. Poté by další mise probíhaly co dva roky. Ambiciózní plány Čína odhalila krátce poté, co tato východoasijská země úspěšně přistála s vozem Zhurong na Marsu. V prosinci se také na Zemi vrátila tobolka Čchang-e 5 s cennými kameny a půdou z Měsíce.

Čína chce létat na jaderný pohon

Čína plánuje použít pro své pendlující kosmické lodě jaderný pohon, který využívá energii uvolněnou z jaderných reakcí ve formě tepla a elektřiny. Takový pohon by měl vydžet lety na Mars a zpět, kdy se celková doba letu počítá na stovky dní.

Ale to není zdaleka všechno. Čína také spolupracuje s Ruskem na zřízení základny na Měsíci. Tato základna by ale podle všeho měla být především vědecká a sloužit by mohla i dalším zemím. Navíc není jasné, zda ji Číňané a Rusové chtějí umístit přímo na povrch Měsíce, či na jeho oběžnou dráhu. Každopádně důvodem pro základnu mají být skutečně vědecké účely. Totiž i na Měsíci se nacházejí některé zajímavé zdroje, mimo jiné i helium-3, které je využitelné pro jaderné fúze. Dále čtěte: NASA se stále nedaří zachránit porouchaný Hubbleův teleskop.

Zdroj info: iheartintelligence.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Kozačky na platformě v rockovém stylu – hit podzimu 2024!

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky