NASA plánuje postavit radioteleskop na odvrácené straně Měsíce

 Vesmír 
23. března 2021 07:36 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Radioteleskop by byl postaven z měsíčních materiálů Lunar Resources
University of Colorado Boulder a Lunar Resources Inc. právě získaly finanční prostředky NASA na studium možnosti výstavby radioteleskopu na odvrácené straně Měsíce.

Projekt s názvem FarView by použil stavební materiály ze samotného měsíčního povrchu a pomocí robotických roverů postavil masivní a složitou síť drátů a antén o rozloze zhruba 400 kilometrů čtverečních. Po dokončení by FarView umožnil radioastronomům pozorovat oblohu v nízkofrekvenčních rádiových vlnách s bezprecedentní jasností.

Nerušený odposlech vesmíru

Radioteleskopy fungují nejlépe izolovaně. Pokud chtějí operátoři radioteleskopů na Zemi "slyšet“ oblohu bez rušení, musí kolem dalekohledu vytvořit obrovské vyloučené zóny, kde jsou zakázané mobilní telefony, Wi-Fi a dokonce i zapalovací svíčky z benzínových automobilů.

FarView by tak stál na nejtišším místě, jaké vůbec existuje, daleko od pozemšťanů a našich hlučných gadgetů. Díky této lunární observatoři by astronomové byli schopni naslouchat vesmíru jasněji než kdykoli předtím, což by jim umožnilo jít hlouběji zpět v čase a prostoru, možná i do kosmických temných dob, kdy se formovaly první hvězdy.

Možná to doopravdy bude fungovat, i když plán je stále v nejranějších fázích. FarView je financován programem NASA Innovation Advanced Concepts (NIAC), který spolupracuje s inovativními společnostmi. Projekty NIAC jsou fakticky pohledem na možnosti průzkumu vesmíru za deset nebo více let. Takže to bude ještě dlouhá cesta k vytvoření navrhované observatoře na Měsíci.

Budova z měsíční půdy

Klíčem k udržení nízkých nákladů radioteleskopu je vybudování FarView pomocí materiálů, které jsou již na Měsíci k dispozici, jinak se tomu říká využití zdrojů in-situ (ISRU). ISRU se v posledních letech stalo módním slovem, pokud jde o průzkum Měsíce a Marsu, protože bude nutné udržovat dlouhodobou lidskou činnost na Měsíci a Marsu. V tomto případě ISRU umožní FarView snížit náklady vytvořením dalekohledu z lunárního regolitu.

Přesný výrobní proces pro FarView závisí na dvou technikách. Prvním z nich je roztavená regolitová elektrolýza (roztavení měsíční půdy k oddělení kovů od kyslíku) a druhou vakuová depozice (pokládání tenkých fóliových vrstev materiálu).

Jsou měsíční observatoře budoucností astronomie?

S příchodem nových satelitních sítí, jako je Starlink, bude astronomie ze Země stále náročnější. Tyto nízko letící satelitní roje vytvářejí jasné pruhy světla, které znečišťují snímky dalekohledu. Lunární observatoře se mohou zdát jako slibná alternativa, jak se tomuto problému vyhnout. Faktem však je, že u většiny typů dalekohledů nemůžete překonat náklady a pohodlí jejich stavby na Zemi, i když jim Starlink občas překáží. Zdá se tedy pravděpodobné, že lunární observatoře, jako je FarView, budou pouze doplňkem pozemských observatoří.

FarView je vzrušující ne proto, že by vyřešil problém se Starlinkem, ale spíše proto, že  nabízí jedinečnou příležitost pro nízkofrekvenční radioastronomii, něco, co na Zemi není životaschopné kvůli veškerému vysokofrekvenčnímu šumu, který vytváříme. S FarView bychom se mohli dozvědět hodně o vesmírných temných dobách, které u pozemské infrastruktury prostě nejsou možné. Jeho vědecká hodnota je obrovská.

Nové pozemské dalekohledy by v kombinaci s měsíční stanicí mohly znamenat zlatý věk astronomie, kdy teleskopy Země, vesmíru a Měsíce budou společně pracovat na porozumění našemu místu ve vesmíru. Je to cíl, který stojí za to sledovat, a s trochou spolupráce a vynalézavosti by mohl přijít dříve, než si myslíme. Dále čtěte: Toto není obrázek noční oblohy se spoustou hvězd. Jsou to aktivní supermasivní černé díry.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve