Tropický deštný prales se blíží k ekologickému bodu zlomu a hrozí mu kolaps

 Země a Příroda 
19. března 2021 07:34 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Amazonie ohřívá atmosféru Země Depositphotos
Není žádným tajemstvím, že největší tropický deštný prales na světě je pod obrovským tlakem. V podstatě se blíží k ekologickému bodu zlomu a hrozí mu kolaps.

Situace je však mnohem horší, než si možná uvědomujeme. Podle nového výzkumu Amazonii čeká po obrovském odlesňování bezútěšná budoucnost.

Největší čistička vzduchu světa nyní škodí

Nový výzkum, který je dosud nejkomplexnějším hodnocením vlivu povodí Amazonie na globální klima, zjistil, že prales v důsledku požárů, sucha a kácení uvolňuje více plynů zachycujících teplo, než kolik ukládá v rostlinách a půdě.

To znamená, že Amazonie s největší pravděpodobností ohřívá zemskou atmosféru, místo aby ji ochlazovala. A očekává se, že tento znepokojivý jev se bude zvyšovat.

Tento výzkum se odlišuje tím, že na rozdíl od předchozích studií počítá se všemi plyny, které mají vliv na oteplování podnebí a jež se dostávají z povodí Amazonie do atmosféry. "Kácení pralesa zasahuje do jeho schopnosti absorpce uhlíku, a to je problém,“ uvedl pro National Geographic ekolog a hlavní autor Kristofer Covey ze Skidmore College v New Yorku. "Ale když se podívate na tyto a další faktory spolu s CO2, pak zjistíte, že Amazonie jako celek skutečně otepluje globální klima.“

Prales ohřívá atmosféru

Ztráta velkých částí pralesa v Amazonii je natolik závažná, že někteří vědci odhadují, že by se deštný prales mohl z pohlcovače uhlíku přeměnit na zdroj uhlíku, který uvolní více CO2, než dokáže pojmout, a to už v roce 2035.

CO2 však není osamělým faktorem ovlivňujícím klima Země. Amazonskou pánev není také snadné studovat, protože její horské lesy, mangrovové mokřady a říční systémy se rozkládají napříč devíti zeměmi v Jižní Americe.

Navíc nejde jen o CO2, ale i o oxid dusný (N2O) a methan (CH4). Celosvětově se emise metanu i oxidu dusného v posledních letech podstatně zvýšily. A nová studie Amazonie zjistila, že i tyto plyny jsou v této oblasti nebezpečím.

Tým vědců nicméně uznává, že výsledky studie nejsou stoprocentní, zejména díky nedostatku údajů z nepřístupných částí Amazonie. Přesto údaje, které mají k dispozici, mluví jasnou řečí. Amazonie uvolňuje více plynů zachycujících teplo, než ukládá, což vytváří efekt oteplování v zemské atmosféře.

Ochrana Amazonie je tak nyní naléhavější než kdykoli předtím a musí se soustředit především na omezení odlesňování. Dále čtěte: Nová studie odhaluje známky skryté struktury uvnitř zemského jádra.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod