Bouřkové blesky mohly zažehnout život na Zemi. Vytváří totiž velice důležitou přísadu životadárného koktejlu sloučenin

 Země a Příroda 
21. března 2021 07:19 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Život na Zemi mohly zažehnout blesky Depositphotos
Podle výsledků nejnovější studie mohly hrát velmi důležitou roli při vzniku života na Zemi bouřkové blesky. Podle výzkumu britských a amerických vědců totiž blesky vyrobí tisíce kilogramů fosforu ročně. Tato látka je totiž nezbytnou součástí vývoje živých organismů a rostlin na Zemi.

Podle nového vědeckého výzkum mohly blesky vznikající v bouřkové oblačnosti být spouštěčem života na Zemi. Vědci tak přinášejí alternativu k obecnému přesvědčení, že život na Zemi v podobě organických sloučenin přinesly asteroidy. Nový výzkum ale ukazuje, že blesky dokáží vyrobit tuny fosforu každý rok

Fosfor je jedním ze stavebních kamenů života na zemi. Právě díky fosforu existuje na Zemi vše, co známe, jelikož tento prvek pomáhá utvářet základní strukturu buněk a také stavbu RNA a DNA. Krátce po vzniku Země zůstala velká část fosforu uvězněná v materiálech, které tvořily zemskou kůru.

Materiál podobný sklu

Vědci zjistili, že jeden z minerálů zvaný schreibersit, který obsahoval v minulosti vysoké množství fosforu, je vysoce reaktivní a mohl tento prvek uvolňovat. Již v minulosti bylo prokázáno, že většina těchto minerálů pochází právě ze zmíněných meteoritů, lze ho však najít také v horninách, které připomínají roztavené sklo.  

Tyto horniny vznikají typicky po úderu blesku, kde na kontaktní ploše vzniká obrovská teplota. Vědci proto na tento materiál zaměřili svůj výzkum a podařilo se jim zjistit, že v rámci dávného množství schreibersitu mohly blesky každý rok uvolnit až 11 tun fosforu.

Může to fungovat i jinde 

Vědi tak vytvořili simulaci, která naznačuje, že blesky mohly vytvořit mnohem více fosforu, než kolik ho mohly přinést na Zemi meteority. Vědci však upozorňují, že výzkum nevylučuje podíl meteoritů na vzniku života, jen to, že k jeho vzniku přispívaly i další faktory. Vědci se nyní chtějí zaměřit také na to, zda atmosferické blesky mohou vytvářet fosfor také na jiných vzdálených planetách, a potencionálně tak vytvářet podmínky pro vznik života. Dále čtěte: (Dysonova sféra může být klíčem ke vzkříšení a nesmrtelnosti).

Témata: blesk, bouře, život, Země,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47