Socha tajemné ženy s vlasy podobnými postavě ze Star Wars byla nalezena v Mexiku

 Záhady a tajemství 
29. ledna 2021 08:04 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Záhadná socha a ještě záhadnější podoba se sci-fi filmem María Eugenia Maldonado Vite/Lucasfilm
Podle mexického Národního ústavu pro antropologii a historii (INAH) byla v centrálním Mexiku objevena 500 let stará socha záhadné ženy, která má velkou čelenku s vlasy až nápadně podobnou jedné ze slavných postav ze Star Wars.

Dvoumetrová vápencová socha zobrazuje mladou ženu oblečenou v propracovaných šatech a špercích, včetně kruhového přívěsku známého jako "oyohualli“ na silném náhrdelníku. Nechybí také výrazná čelenka s vlasy, jejíž podoba s postavou Ahsoka Tano ze Star Wars je až neskutečná.

Stejně jako Ahsoka Tano mohla tato záhadná žena hrát ve své době klíčovou roli. Socha pravděpodobně zobrazuje nejspíš vysoce postavenou ženu, "spíše vládkyni, kvůli jejímu držení těla a oblečení, než božstvo,“ uvedla ve svém prohlášení María Eugenia Maldonado Vite, archeoložka z INAH.

Zjevení z citrusového pole

Místní farmáři našli záhadnou sochu na citrusovém poli ve městě Hidalgo Amajac v mexickém státě Veracruz. Socha pravděpodobně pochází z pozdní postklasické doby (1450-1521) a má rysy připomínající kulturu Huastec, což byla skupina lidí na pobřeží Mexického zálivu, která žila na předkolumbovské křižovatce kultur, umění a obchodu.

Objev sochy ženy, která pravděpodobně byla důležitou vládkyní, "potvrzuje aktivní účast vládnoucích žen v sociální a politické struktuře Huastec,“ uvedla ve svém prohlášení mexická ministryně kultury Alejandra Frausto Guerrero.

Vápencová socha je v nejširším místě téměř 60 centimetrů široká a tlustá asi 25 centimetrů, řekla Maldonado Vite. Dno sochy má hrot, který umožňoval postavit sochu do vzpřímené polohy.

Ženský obličej vypadá, jako by prožíval překvapení. Její oči a ústa jsou dokořán. Řezba zobrazuje ženu, která má košili s dlouhým rukávem a dlouhou sukni, ale její nohy jsou holé.

Ženy vládly mužům

Archeologové plánují dále studovat sochu i sad, kde byla nalezena. Až dosud toto místo totiž nebylo archeologům známé a lze předpokládat, že se bude jednat o významné naleziště.

Tato žena ale není zdaleka jedinou známou předkolumbovskou vůdkyní. Ve skutečnosti "aztécké dokumenty z koloniální éry zmiňovaly vládkyně nebo alespoň držitelky koruny, které měly předávat vedení svým nástupkyním,“ tvrdí antropoložka Susan Gillespie. Ženy byly v předkolumbovských kulturách vysoce ceněny a až po dobytí území Španěly tento status ztratily.

To samozřejmě neznamená, že socha, jež se tolik podobá postavě ze Star Wars, nutně  byla významnou postavou své doby, to budou muset archeologové teprve zjistit. Ale velký a zajímavý předpoklad tu je. Dále čtěte: Tajemnému významu egyptských pyramid věřil i Isaac Newton.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve